Potem ko je koalicija v torek uskladila mini davčno reformo in so njeni predstavniki poudarjali, da so po zaostritvah konec prejšnjega tedna ponovno srečna družina, je Dušan Mramor nepreklicno odstopil s čela finančnega ministrstva. Gre za razloge izrazito osebne narave, je poudaril premier Miro Cerar. In dodal, da sam te razloge pozna in spoštuje. Kaj več o tem ne Cerar ne Mramor nista želela povedati, v političnih in tudi gospodarskih krogih pa so se nemudoma pojavila najrazličnejša ugibanja o možnih ozadjih.

Tako nekateri Mramorja v prihodnje vidijo na visokih položajih v mednarodnih finančnih institucijah. Drugi so poudarjali, da je finančni minister spoznal, da je po aferi z nezakonitimi nadomestili za stalno pripravljenost izgubil toliko verodostojnosti in moči, da v jesenski bitki najrazličnejših apetitov po proračunskem denarju ne bi več mogel uveljavljati svojih načel nepopustljivega zakladnika. Tretji so ocenjevali, da je finančni minister moral oditi med drugim zaradi problematičnega kadrovanja na čelo SDH in slabe banke. Vendar pa naši sogovorniki iz krogov blizu premierja vztrajajo, da se je Mramor za odhod odločil sam, razlog pa so zdravstvene težave.

Mramorja bo začasno nasledila Smerkoljeva

Dušan Mramor velikih porazov pri svojem vodenju finančnega ministrstva ne vidi, kot najpomembnejši dosežek pa je izpostavil vnovično pridobitev ekonomske suverenosti države. Zadovoljen je tudi s torkovo koalicijsko uskladitvijo mini davčne reforme. Po 22 mesecih sedanje vlade Mramor ugotavlja, da »je bilo izjemno težko, a rezultati so fantastični«. Da je vlada dosegla veliko, je poudaril tudi Cerar, za to pa ima po njegovih navedbah veliko zaslug prav finančno ministrstvo oziroma Mramor.

Po Mramorjevem odhodu bo vodenje finančnega resorja začasno prevzela ministrica za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijsko politiko Alenka Smerkolj. Kot je dejala, v tem času ne namerava sprejemati odločitev, ki bi imele dolgoročne posledice. Nekateri ob začasni postavitvi Smerkoljeve ne izključujejo možnosti, da bi bila ta po počitnicah imenovana za finančno ministrico, in celo dopuščajo združitev finančnega ministrstva in vladne službe, ki jo vodi sedaj.

Naslednika že »imajo na radarju«

Vendar pa je Smerkoljeva večkrat poudarila, da možnosti, da bi dolgoročno vodila finančno ministrstvo, ni. To nam je zagotovilo tudi več naših sogovornikov iz krogov, ki so blizu premierja Cerarja. Ti so prav tako zanikali, da bi nova finančna ministrica postala sedanja državna sekretarka Mateja Vraničar Erman, njeno ime se je namreč tudi omenjalo v političnih krogih. Po navedbah naših virov naj bi Mramorjevega naslednika že »imeli na radarju«. Ta naj ne bi prihajal iz sedanjih vladnih vrst, imel naj bi izkušnje na področju javnih financ, vodenje finančnega resorja pa naj bi bil menda pripravljen sprejeti. Imena te osebe nam niso želeli razkriti, so pa zagotavljali, da glede javnih financ razmišlja podobno kot dosedanji finančni minister in da bi bil prav tako nepopustljiv pogajalec, zaradi česar so bili mnogi v koalicijskih vrstah precej nezadovoljni z Mramorjem. Po teh navedbah pa naj bi bil kandidat, ki ga »imajo na radarju«, precej bolj pripravljen na timsko delo, kot je bil zanj dovzeten dosedanji prvi finančnik v državi.

Smerkoljeva je poudarila, da ji bosta pri vodenju finančnega ministrstva izdatno pomagali Mateja Vraničar Erman in Irena Sodin, ki ostajata na državnosekretarskih mestih. S tega mesta pa odhaja Metod Dragonja, za katerega že intenzivno iščejo zamenjavo. Dragonja je bil v zadnjih dneh na tapeti zaradi navajanja starih podatkov o poslovanju Luke Koper, kar so nekateri ocenili kot zavajanje in manipuliranje. Prav tako so bili v SMC zelo nezadovoljni, ker je vztrajal v vodstvu Zavezništva socialno-liberalnih demokratov (prej ZaAB), čeprav je predsednica te stranke Alenka Bratušek ena najglasnejših kritičark dela finančnega ministrstva oziroma ena glavnih rušiteljic Cerarjeve vlade. Odhajajoči minister za finance Dušan Mramor je Dragonji znova stopil v bran; ponovil je, da strokovnega razloga za njegov odstop ni. »Bili pa so veliki pritiski. Urejanje zadev na področju upravljanja državnega premoženja je tudi politično zelo izpostavljeno,« je poudaril Mramor.

Možnosti za konec vlade ne več ne manj

V koalicijskih partnericah DeSUS in SD, v katerih za Mramorjev odhod predhodno niso vedeli, zaradi njega pa niso žalostni, zagotavljajo, da odstop finančnega ministra ne pomeni konca vlade oziroma ne ogroža koalicije. Nekateri so ob tem neuradno dodali, da odhaja minister, zaradi katerega so v koaliciji večkrat nastala nesoglasja.

Nasprotno v opoziciji menijo, da prihaja čas končnih bilanc sedanje vlade in čas za predčasne volitve. Eden od naših sogovornikov, ki zelo dobro pozna razmere v vladi in v koaliciji, pa je na vprašanje, ali Mramorjev odhod pomeni začetek konca sedanje vlade, odgovoril: »Možnosti konca sedanje vlade ni po današnjem dnevu ne več ne manj. Jesen bo vroča, ne pa usodna.«

Vsi odstopi in zamenjave v Cerarjevi vladi

STA, Dnevnik

PODATKI

Jožef Petrovič

Violeta Bulc

Stanka Setnikar

Cankar

SMC

SMC

SMC

minister za

gospodarstvo

ministrica,

pristojna za razvoj,

strateške projekte

in kohezijo

ministrica za

izobraževanje,

znanost in šport

RAZLOG ZA ODSTOP/ZAMENJAVO

Imenovanje za slovensko

kandidatko evropske

komisarke

Očitki o domnevnem

nedovoljenem

dogovarjanju o poslih

med podjetji v času,

ko je bil zaposlen

v DZS

Razkriti visoki

honorarni zaslužki

TRAJANJE MANDATA

18. 9. ‘14–29. 10. ‘14

18. 9. ‘14–29. 10. ‘14

18. 9. ‘14–13. 3. ‘15

KDO JO/GA JE ZAMENJAL

Zdravko

Počivalšek

Alenka Smerkolj

 

 

Klavdija Markež

 

SMC

Klavdija Markež

Janko Veber

Julijana Bizjak

Mlakar

SMC

SD

DeSUS

minister

za obrambo

ministrica

za kulturo

ministrica za

izobraževanje,

znanost in šport

RAZLOG ZA ODSTOP/ZAMENJAVO

Odstopiti je morala, ker ni izkazovala zadostne osebne odgovornosti za skupno delo vlade, prav tako je bistveno prepočasi uresničevala nujne naloge na področju kulture.

Očitki o plagiatorstvu

magistrske naloge

Odstopiti je moral,

ker je obveščevalno-

varnostni službi

ministrstva za

obrambo naročil

analizo posledic

morebitne prodaje

Telekoma Slovenije.

TRAJANJE MANDATA

9. 4. ‘14–13. 5. ‘15

18. 9. ‘14–13. 5. ‘15

18. 9. ‘14–25. 4. ‘16

KDO JO/GA JE ZAMENJAL

Maja Makovec

Brenčič

Andreja Katič

Tone Peršak

SD

DeSUS

SMC