Ponudbo energetsko učinkovitih nizkoenergijskih in pasivnih hiš bodo kupcem predstavljali v vzorčni hiši iz linije BlackLine, ki bo prve obiskovalce predvidoma sprejela v začetku maja. Hiša bo stala v največjem avstrijskem in enem največjih evropskih centrov vzorčnih hiš »Blaue Lagune« na Dunaju.

Podjetje Lumar je v dobrih treh letih uspelo izvoz iz dobrih 10 odstotkov v letu 2011 povečati na slabih 45 odstotkov v letu 2014. »Podjetje s sedežem na Dunaju in lastna vzorčna hiša v največjem avstrijskem centru vzorčnih hiš pomenita za nas priložnost za še aktivnejše in odločnejše vstopanje na nemško govoreče področje. Z vzorčno hišo bomo bližje avstrijskim in nemškim kupcem, ki jim bomo lahko v živo predstavili naš način gradnje, filozofijo in kakovost izvedbe. Prvi odzivi kupcev na naše kakovostne nizkoenergijske in pasivne hiše so zelo dobri, zato je naš cilj v letu 2015 prodati med 15 in 20 hiš. To bi pomenilo dodatno zmanjšanje odvisnosti od enega ali dveh trgov in zagotavljalo našo nadaljnjo nemoteno rast in razvoj,« je dodal Lukić. V centru »Blaue Lagune« se predstavlja približno 100 razstavljavcev, letni obisk je okrog 150.000 obiskovalcev, preko omenjenega centra pa se na avstrijskem trgu proda montažnih objektov v vrednosti več kot 390 milijonov evrov.

Sicer pa je Lumar inženiring ki je bil prej v lasti Green Building Group, Marko Lukić pa je bil član uprave avstrijskega holdinga, oktobra lani po manj kot treh letih spet pristal v rokah družine Lukić. Lumar je leta 2011, tik pred prevzemom, ustvaril rekordnih 11,8 milijona evrov prihodkov in več kot milijon evrov čistega dobička, v letu 2013 pa so prihodki padli na dobrih deset milijonov evrov, čisti poslovni izid pa je znašal pol milijona evrov.