»Nemir in previdnost na finančnih trgih, ki bosta sledila rezultatu britanskega referenduma, bosta gotovo imela tudi posledice na proces prodaje NLB,« ocenjujejo viri blizu Slovenskega državnega holdinga (SDH). Morda bo zato tudi manj zanimanja za nakup delnic naše največje banke.

Nekatere banke, med drugim HSBC in JP Morgan, so že napovedale možnost selitve tisoč bančnikov iz Londona, ki je doslej veljal za prevladujoče finančno središče Evrope, v Frankfurt in Pariz. »Vprašanje torej je, ali ne bi bilo bolje, da se predvidena sekundarna kotacija delnic NLB iz Londona prenese v Frankfurt, ki se bo kot finančno središče očitno okrepil. Seveda bo svoje mnenje o tem povedal tudi svetovalec pri prodaji NLB, to je Deutsche Bank,« dodajajo viri, ki jih je rezultat referenduma presenetil. Nadzorniki NLB so se sicer sešli minuli petek in po seji sporočili, da pričakujejo, da bo uprava banke, ki jo po odhodu Janka Medje začasno vodi Blaž Brodnjak, dopolnjena v prvi polovici julija. Tako bo dobila polni mandat še pred začetkom predstavitev vlagateljev v tujini v okviru priprave na privatizacijo skozi javno ponudbo delnic. Tako imenovani road showi se bodo predvidoma začeli 7. julija v Londonu in New Yorku.

Največja težava bodo borzna in tečajna nihanja

Nekatera slovenska podjetja, ki izvažajo na britanski trg, smo vprašali, kako bo brexit vplival na njihovo poslovanje. »Obseg poslovanja z Veliko Britanijo ni velik in v tem smislu posebnega vpliva na Slovenijo ta dogodek ne bo imel. Večja težava so že in še bodo borzna in tečajna nihanja, predvsem zaradi negotovosti in nepredvidljivosti prihodnjih dogodkov,« pravi Dušan Olaj, lastnik in direktor Duola.  »Če bo evro slabil, se bo Duolu celo izboljšala konkurenčnost v primerjavi z ameriškim ponudnikom podobnih objektov,« poudarja.

Tudi v novomeški Krki zaradi brexita ne pričakujejo sprememb, ki bi pomembneje vplivale na njihovo poslovanje v Veliki Britaniji. Britanski trg namreč predstavlja približno le 2 odstotka celotne prodaje Skupine Krka.

Božič: Brezcarinsko poslovanje bo tudi v prihodnje

»Brexit bo povzročil nekaj nihanj in zagotovo tudi spremembe, ki pa se ne bodo zgodile takoj, saj bo sledil daljši reguliran proces izstopa. Pomembno se je zavedati, da Velika Britanija še vedno predstavlja 60-milijonski trg, kjer se in se bodo dosegale premijske cene. Glede srednje ali dolgoročnih gospodarskih posledic predvidevam, da ne bodo tako hude, kot se napovedujejo. Tako ena kot druga stran se namreč ne bosta pripravljeni odreči dostopu do trgov,« poudarja Andrej Božič, prvi mož Steklarne Hrastnik, ki je hkrati tudi član upravnega odbora Britansko-slovenske gospodarske zbornice. Božič ocenjuje, da bodo slovenska izvozna podjetja tudi v prihodnje poslovala brezcarinsko.

V Boxmarku bodo iz brexita potegnili najboljše

V družbi Boxmark Leather iz Kidričevega, ki je med največjimi slovenskimi izvozniki, se bodo novim razmeram na britanskem trgu morali prilagoditi. Marjan Trobiš, direktor Boxmarka, pravi, da se je vnovič pokazalo, da mora Evropska unija učinkoviteje spremeniti svojo vlogo in si pridobiti zaupanje vseh ostalih članic. Po njegovem mnenju bodo na Otoku čutili več negativnih posledic kot Evropska unija, zato bo morala svojo politično usmerjenost spremeniti.

»Padec britanskega funta in delnic bo zagotovo vplival na svetovni trg in posledično na poslovanje. V Boxmarku se bomo poslovanju prilagodili in iz vsake spremembe skušali potegniti najboljše. Poleg večje administracije ne verjamem, da se bo promet zaradi tega spremenil ali zmanjšal. Za nas je to le še en dodaten izziv, ne pa nerešljiva težava,« poudarja Trobiš.