Po izstopu Velike Britanije iz EU se bo v britanskem športu precej spremenilo. Posledice bodo občutili predvsem v nogometu, ragbiju, kriketu in tenisu. Poglejmo, kakšne tegobe se obetajo nogometni premier ligi.

Številni mladi zvezdniki bi lahko ostali brez delovnih viz

V evropski uniji velja prost pretok delovne sile, zato lahko tuji nogometaši iz držav EU svobodno igrajo na Otoku in za to ne potrebujejo delovnih viz. Nogometaši iz držav izven EU pa morajo za pridobitev vize izpolnjevati pogoj glede igranja za svojo reprezentanco, za katero so morali v preteklih dveh letih odigrati določen odstotek tekem. Odstotek je odvisen od uvrstitve države na Fifini lestvici – nižja uvrstitev, višji odstotek (primer za Slovenca, ki bi želel igrati za klub v premier ligi: ker je Slovenija nižje od 50. mesta, bi v zadnjih dveh letih moral igrati na 75 odstotkih reprezentančnih tekem). Če bo po izstopu Britanije iz EU slednje pravilo začelo veljati tudi za vse igralce iz držav EU, bo več kot 100 trenutnih nogometašev klubov v premier ligi ostalo brez delovne vize, če pa k temu dodamo še drugo in tretjo ligo v Angliji in na Škotskem, se številka poviša na približno 400.

Seveda je ob tem treba dodati, da se številnim zvezdnikom v premier ligi ni treba bati, da bi se jih morali klubi sedaj po hitrem postopku znebiti. V veljavo bodo vstopila nova pravila glede pridobivanja delovnega dovoljenja, ki ne bodo veljala retrospektivno, najbrž pa bodo imeli vsi iz držav EU tudi bolj ugodne pogoje pridobivanja vize kot ostali. Ker se bo dolgoročno na tem področju verjetno marsikaj spremenilo, v premier ligi morda zato ne bo več moč videti toliko mladih vzhajajočih zvezd, ki so šele začele svojo reprezentančno kariero, to pa bi lahko omajalo njen status najboljše na svetu.

Tudi glede mladih nogometašev se britanskim klubom obeta, da bodo zaradi izstopa ostali brez marsikaterega bisera. Le znotraj EU je namreč dovoljeno klubom kupovati igralce že pri 16 letih, po izstopu pa bodo otoški klubi tako kot klubi ostalih držav članic Fife lahko kupovali igralce šele, ko ti dopolnijo 18 let.

Zaradi padajočega funta bodo kupovali dražje

Ker je nemudoma po razglasitvi rezultatov referenduma britanski funt začel močno padati, bo to vsaj kratkoročno vplivalo tudi na višino odškodnin za nove igralce, ki jih bodo klubi v poletnem prestopnem roku kupovali iz drugih držav. Če bodo igralce kupovali po cenah, določenih v evrih, jih bodo ti stali kar nekaj milijonov funtov več, kot bi jih pred dnevi, obratno pa so njihovi igralci z v funtih določeno odškodnino za ostale evropske klube čez noč postali cenejši. Enako se bo zgodilo tudi s plačami nogometašev na Otoku, ki se bodo v primerjavi s plačami njihovih evropskih kolegov nekoliko znižale in ne bo presenetljivo, če bo v prihodnje marsikateri igralec britanskih klubov želel imeti plačo določeno v evrih, pa čeprav nato po trenutnem tečaju izplačano v funtih.