Zadnji dan prestopnega roka na Otoku po navadi prinese obilo aktivnosti večjih klubov, tokrat pa je bila glavna novica ponedeljka zgolj uradna potrditev prihoda Pepa Guardiole na klop Manchester Cityja, medtem ko je za najdražji prestop poskrbel Stoke City, ki je za 24 milijonov evrov iz Porta pripeljal Francoza Giannellija Imbulaja. Poleg Stoka so se v zadnjih dneh krepili predvsem klubi iz spodnje polovice lestvice, ki se želijo na vsak način izogniti izpadu iz premier lige, večji klubi pa so mirovali ali pa le krpali manjše luknje. Toda to je le zatišje pred viharjem, ki bo sledil poleti.

Klubom bogastvo od televizijskih prenosov tekem

Velika aktivnost na trgu predvsem borcev za obstanek v ligi ni presenetljiva, saj v prihodnji sezoni začne veljati nova pogodba o nakupu televizijskih pravic, ki bo klubom prinesla precejšnje povečanje prihodkov. Sky Sports in BT bosta za pravice prenosov tekem premier lige plačala skoraj 6,7 milijarde evrov, od česar bo denimo zadnjeuvrščeni klub prihodnje sezone dobil 130 milijonov evrov, prvak pa skoraj 200 milijonov evrov. Za boljšo predstavo povejmo, da je denimo londonski West Ham v zadnjem letnem poročilu prikazal 156 milijonov evrov prihodkov, od česar je približno polovico dobil od prodanih televizijskih pravic, v prihodnji sezoni pa si lahko zgolj iz tega naslova obeta prihodke v višini celega letošnjega proračuna.

Nov posel s televizijskimi pravicami bo skoraj zagotovo povzročil, da bo v letošnjem poletnem prestopnem roku padel nov rekord v Angliji, kjer bodo klubi prvič presegli magični znesek ene milijarde funtov (1,3 milijarde evrov), ki ga bodo skupaj odšteli za okrepitve v enem prestopnem roku. Za dosego tega bodo namreč morali v povprečju porabiti »le« vsak po 50 milijonov, kar je le polovica od minimalnega zneska, ki si ga lahko obetajo od prenosov tekem.

Zapravljal bo tudi Guardiola

Da se bo na Otoku poleti znova precej zapravljalo, pa bo poskrbel tudi prihod Pepa Guardiole na klop Cityja. Špancu bo vodstvo ambicioznega in nesramno bogatega kluba omogočilo, da ima na voljo za okrepitve skoraj neomejena sredstva. Nekateri angleški časniki že pišejo o 150 milijonih funtov, kar je skoraj 200 milijonov evrov. Guardioli so denimo enako napovedovali tudi ob prihodu k Bayernu, pa potem niti ni bil preveč zahteven do vodstva bavarskega velikana. A situacija je vendarle nekoliko drugačna, saj je trenutna zasedba Cityja precej bolj potrebna okrepitev za naskok na ligo prvakov, kot je bil primer v Münchnu, kjer je Guardiola prevzel aktualne evropske prvake. Skoraj zagotovo bo Pep okrepil predvsem vezno vrsto, kjer se obeta kakšna zveneča okrepitev (Paul Pogba?).

Prihod Guardiole v premier ligo pa bo morda celo bolj kot na City vplival na njegove največje konkurente, ki bodo morali globoko seči v žep, da si bodo zagotovili potrebno kvaliteto za boj za domače lovorike s Cityjem, od katerega sedaj vsi pričakujejo, da bo z Guardiolo nekaj let dominiral na Otoku. Če Arsenal z Arsenom Wengerjem na trgu postopa po nekih svojih pravilih in večinoma ne plačuje visokih odškodnin, pa bosta poleti gotovo zelo dejavna Chelsea in Manchester United, ki bosta po letošnji slabši sezoni in najverjetneje z novima trenerjema odločna, da se vrneta v vrh angleškega nogometa. Temu lahko dodamo še prvi poletni prestopni rok za Jürgna Kloppa pri Liverpoolu in dejstvo, da Tottenham verjetno ne bo dve leti zapored brez novincev, torej je jasno, da bodo že zgolj največji klubi v Angliji poleti zapravili velike vsote.