Policija je potrdila, da je zaradi umora 41-letne Jo Cox že prijela 52-letnika, več podrobnosti pa zaenkrat niso želeli podati. V napadu je bil lažje ranjen tudi neimenovani moški. Kot poroča BBC, naj bi se poslanka pripravljala na redno srečanje z volivci v mestni knjižnici. Ena od prič napada je za Sky News povedala, da je poslanka skušala preprečiti pretep med dvema moškima.

»Popolnoma šokirani smo ob tej novici,« je po napadu tvitnil vodja laburistov Jeremy Corbyn. »V mislih smo z Jo in njeno družino,« je pristavil, ko se še ni vedelo, da je umrla. Britanski premier David Cameron je po novici o njeni smrti dopolnil svoj prvi tvit o zaskrbljenosti na dogodkom: »Smrt Jo Cox je tragedija. Bila je predana poslanka, ki ji ni bilo vseeno. Moje misli so z njenim možem Brendanom in njunima dvema otrokoma.«

Napadalec vzklikal ime stranke, ki podpira brexit

Ker je bila Coxova zagovornica obstanka Velike Britanije v EU, so se že kmalu pojavila ugibanja o povezavi med napadom in kampanjo. Za nameček britanski mediji navajajo očividce, ki so trdili, da je napadalec večkrat vzkliknil »Britain first« (najprej Britanija).

Ker je to tudi ime skrajno desne stranke, ki zagovarja Brexit, se je njen predsednik Paul Golding nemudoma odzval in zatrdil, da njegova stranka zagotovo ni vpletena v napad in da česa takšnega nikoli ne bi podprli. Policija medtem pravi, da je še prezgodaj, da bi govorili o konkretnih motivih za napad.