Stanleyjev pokal, najprestižnejša hokejska lovorika za zmago v najmočnejši ligi NHL, je šel v roke Pittsburgha. Moštvo iz Pensilvanije si jo je prislužilo po šesti tekmi velikega finala, ko je bilo v gosteh s 3:1 boljše od San Joseja. To je četrti hokejski gral za Pittsburgh, ki je laskavo lovoriko – vedno na gostujočem ledu – osvojil že v letih 1991, 1992 in 2009.

Na poti do finala je Pittsburgh v končnici najprej s 4:1 v zmagah ugnal New York Rangers, pozneje je bil s 4:2 boljši od Washingtona, v konferenčnem finalu pa s 4:3 še od Tampe Baya. Kanadski zvezdnik in kapetan Pittsburgha Sidney Crosby je še drugič v karieri dvignil Stanleyjev pokal in bil imenovan za najkoristnejšega igralca končnice. Na 24 tekmah je prispeval 19 točk (6 zadetkov in 13 podaj). »Prva polovica sezone za nas ni bila najboljša. Imeli smo veliko težav, a smo v odločilnem delu postali boljši. Zmagal je moštveni duh,« je povedal Sidney Crosby, ki velja za enega najboljših hokejistov zadnjih let.

Pittsburgh je Stanleyjev pokal osvojil po razburkani sezoni, v kateri je sredi decembra lani zamenjal trenerja. Mika Johnstona je nasledil njegov soimenjak Mike Sullivan. Tedaj je bil Pittsburgh šele na 12. mestu vzhodne konference. Doslej se je v NHL petkrat zgodilo, da se je naslova prvaka veselilo moštvo, ki je sredi sezone zamenjalo glavnega trenerja, Sullivan pa se je razveselil velikega pokala natančno pol leta po prevzemu funkcije. S hokejisti je na ledeni ploskvi San Joseja proslavljal tudi lastnik Pittsburgha in nekdanji izvrstni igralec Mario Lemieux, ki je poudaril, da je bila pot do krone zelo zahtevna. »Toda zdaj bomo proslavljali kar nekaj časa,« se mu je smejalo.

Edini slovenski predstavnik v najmočnejši hokejski ligi na svetu Anže Kopitar si bo letošnjo zimo zapomnil po hitrem izpadu iz končnice, ko je njegov Los Angeles s 4:1 v zmagah porazil ravno finalist San Jose. Kopitar, ki bo v Kaliforniji ostal še naslednjih osem let, je v tej sezoni na 86 tekmah dosegel 78 točk (27 golov, 51 podaj).