Bohinjski plovbni režim v posameznih delih ni skladen z zakonom o plovbi po celinskih vodah, je pri opravljanju nadzora nad zakonitostjo odloka ugotovilo pristojno ministrstvo za infrastrukturo. Z ministrstva so nam pojasnili, da so občino že opozorili na nepravilnosti, ji podali predloge za njihovo odpravo ter jo pozvali, naj nepravilnosti odpravi.

Bohinjski občinski svetniki, ki so odlok na seji občinskega sveta sprejeli februarja, so plovbni režim po pojasnilih ministrstva določili nepopolno. Z odlokom so nedopustno določili pristojnosti inšpektorju za plovbo po celinskih vodah. V aktu so uredili tudi plovbo na motorni pogon, ki pa je na podlagi zakona o vodah prepovedana, opozarjajo na ministrstvu, razen če izjema ni določena z uredbo vlade. Ugotovili pa so še druge nepravilnosti, ki ustvarjajo pravno negotovost, so zapisali na ministrstvu.

Za Bohinjce bodo to »lepotni popravki«

Bohinjski občinski svetniki morajo vse ugotovljene nepravilnosti odpraviti. Če jih ne bodo, »bo ministrstvo nadaljevalo postopek in predlagalo vladi, da zahteva začetek postopka pred ustavnim sodiščem za oceno skladnosti odloka o plovbnem režimu v občini Bohinj z zakonom o plovbi po celinskih vodah«.

V Bohinju si občinski svetniki zaradi opozoril ministrstva ne belijo las. Nepravilnosti so zgolj manjše, občinski svetniki pa bodo morali v odlok vnesti le lepotne popravke, meni pobudnik in zagovornik odloka ter svetnik bohinjskega občinskega sveta Bojan Traven. »Z mnenjem ministrstva smo zelo zadovoljni, saj nepravilnosti niso ugotovljene v zvezi z določenimi vstopno-izstopnimi mesti ter pristojbinami zanje,« dodaja. Odlok tako ostaja veljaven. Za vstop s plovili na jezero je treba uporabljati vstopno-izstopna mesta, zanje pa je treba plačati dva evra vredno dnevno oziroma 20-evrsko letno pristojbino, pravijo na občini.

Veslači bodo pisali vsem Bohinjcem

Nasprotovanje plovbnemu režimu in »plačevanju za javno dobro« pa nadaljujejo v iniciativi Slovenski veslači, ki so se februarja in maja v Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru zbrali na protestnih shodih. Kot nam je povedal predstavnik Slovenskih veslačev Marin Medak, bodo svoje nestrinjanje z novim plovbnim redom zdaj predstavljali Bohinjcem. Potem ko so v Turizmu Bohinj napovedali, da bodo z zloženko z novimi plovbnimi pravili, ki vsebuje vstopno-izstopna mesta in prodajalne nalepk za plačane pristojbine, založili vse domačine, so se za enak ukrep odločili tudi ljubiteljski veslači.

Začeli so zbirati denar, da bodo vsem 1985 bohinjskim gospodinjstvom poslali pismo, v katerem bodo pojasnili svoje argumente za nasprotovanje. »Predstavili bomo, za kaj se borimo in zakaj je zaračunavanje dostopa do vode slabo za vso družbo. Upamo, da bomo s tem opogumili ljudi, da na glas povejo, kaj mislijo,« nam je pojasnil Medak. »Veliko Bohinjcev nas tiho podpira,« še dodaja. A ker se bojijo povračilnih ukrepov vodilnih na občini, veslači sumijo, da marsikateri domačin svojega nasprotovanja javno ne upa izraziti.