»Odlok o plovbnem režimu po Bohinjskem jezeru velja. Kot župan sem ga zavezan izvajati,« je sinoči po burni razpravi s predstavnikom veslačev Marinom Medakom dejal bohinjski župan Franc Kramar in dodal, da zgolj na željo veslačev občina odloka ne bo spreminjala.

»Veslači bomo organizirali nove proteste,« je po tem obljubil Medak, saj je med razpravo župana in svetnike pozval, naj se odrečejo zaračunavanju veslačem za uporabo jezerske infrastrukture.

Jezera si nihče ne sme prisvajati

»Veslači za veslanje ne potrebujemo nobene infrastrukture. Varneje je, da na plovila vstopajo na plaži. Nikjer na svetu ne gradijo pomolov za veslače,« je svetnikom razložil Medak in dodal, »jezero je javno dobro, njegova lastnica je Republika Slovenija. Razumem, da ga jemljete za svojega in da ste navezani nanj, vendar zaračunavanje rabe javnega dobra ni sprejemljivo.«

»Bohinjci nismo naredili nič nezakonitega,« mu je odgovoril občinski svetnik Bojan Traven. »Plovbni režim smo sprejeli soglasno, s tem smo spoštovali in začeli uporabljati zakon o plovbi po celinskih vodah. Če ga boste spodbijali na ustavnem sodišču in če se bo zakon zato spremenil, bomo mi prvi, ki bomo spremembe zakona spoštovali in odlok spremenili,« je obljubil veslačem.

So se Bohinjci prenaglili?

Čeprav so februarja svetniki odlok o plovbnem režimu po Bohinjskem jezeru sprejeli soglasno, so nekateri sinoči svojo odločitev obžalovali. Svetnica Milena Cesar je tako izrazila prepričanje, da je odlok treba spremeniti, saj morda Bohinjci z njim kršijo ustavo. Ta v 70. členu prepoveduje zaračunavanje za javno dobro, na kar opozarjajo tudi veslači. Po drugi strani plovbni režim obljublja večjo varnost uporabnikom jezer, odgovornosti ob morebitnih nesrečah pa ne predpisuje, je dodala.

»Kadar koli v Bohinju želimo kaj zaračunavati, doživimo medijski linč,« se je razjezila svetnica Jerica Gašperin. Odkrito je potožila, da jo kajakaši poleti motijo, zato ker skupaj s plovilom zasedejo precej prostora na plaži. »Domačini čakamo do večera, da se lahko malo skopamo. Tiste, ki imajo majhne otroke, skrbi tudi, da jih veslači v vodi ali na plaži ne bodo poškodovali,« je bila zaskrbljena.

Na jezeru je treba narediti red

Župan Kramar je po koncu vroče razprave med ne več soglasnimi svetniki in veslačem zaključil, da mora občina vsekakor na jezeru vzpostaviti red. »Prihodnost bo pokazala, kdo je imel prav,« je zaključil in obljubil, da bodo svetniki odlok spremenili, če se bo po tem pokazala potreba.

Bohinjski občinski svetniki so sicer odlok o plovbnem režimu, ki določa osem vstopno-izstopnih mest za plovila in njihovo uporabnino v vrednosti dveh evrov na dan oziroma dvajsetih na leto, sprejeli začetek februarja letos. Ker se ljubiteljski veslači z novim sistemom urejanja plovbe po tem jezeru ne strinjajo, so konec februarja pripravili protest. Najprej so dobre pol ure v Ribčevem Lazu s svojimi čolni in deskami hodili čez prehod za pešce, potem so se odpravili, kot so dejali, še na zadnje brezplačno veslanje po Bohinjskem jezeru.