Še dober teden je do začetka EP v nogometu in vse večkrat se sliši tudi uradno pesem tekmovanja, ki jo je letos prispeval David Guetta. Pesem z naslovom This One's for You (Ta je zate) je francoski DJ in producent posnel s pomočjo milijona oboževalcev po vsem svetu, ki so s s posebno aplikacijo posneli svoje navijanje, ki je vkomponirano v pesem. Pesem sicer poje 18-letna švedska pevka Zara Larsson. Guetta bo pesem predstavil na otvoritveni in zaključni prireditvi prvenstva, poleg tega pa bo dan pred uradnim začetkom v Parizu na Champ de Mars pod Eifflovim stolpom imel še brezplačen koncert.

To, da se bomo pesmi v prihodnjem mesecu naposlušali, pove tudi podatek, da bo pesem predvajana na začetku in koncu vsakega televizijskega prenosa, del pesmi pa bo zadonel tudi ob vsakem golu. »Poslušaj naša srca, tu stojimo skupaj, za vedno smo skupaj,« je le del besedila uradne pesmi, ki ima seveda tudi mednarodno nezahteven del refrena, tokrat ne kot waka waka ali la, la, la temveč kot uoa, uoa, uoa, uoa.

Domoljubni Hrvati, rockerski Wales

Pri Evropski nogometni zvezi (Uefa) so prepričani, da gresta glasba in nogomet dobro skupaj, saj ima poleg uradne pesmi tudi vsaka reprezentanca svojo himno in še pet izbranih pesmi, ki jih bodo predvajali v trenutkih zmagoslavja. V Franciji je povzročila val ogorčenja himna njihove reprezentance, ki je predelana pesem ameriške skupine Kiss z naslovom I Was Made for Lovin You (My Team). Francoze je razjezilo, da je pesem v angleščini, češ da ni prav nič patriotsko, da nogometne uspehe reprezentance slavijo s pesmijo v tujem jeziku.

Veliko bolj domoljubni so Hrvati, ki bodo v navijaški ekstazi peli pesem Lijepa li si kontroverznega glasbenika Thompsona. Pesem so izbrali navijači sami, saj je hrvaška nogometna zveza organizirala glasovanje za izbiro uradne pesmi reprezentance za Euro 2016. Thompsonova pesem je bila sicer že nekaj časa neuradna himna Vatrenih (Ognjenih), kot se imenuje hrvaška reprezentanca, sedaj pa je postala še uradna himna. »Ko se spomnim, me oblijejo solze, zadišijo spomini, vsaka sled rodnega kraja in narodnih običajev,« bodo peli hrvaški navijači in nato slavili lepote države od Hrvaškega Zagorja do Neretve.

Pesem spravili v predal

Če bo hrvaška uradna skladba zvenela skoraj staromodno patriotsko (pesem res spominja na legendarno Od Vardarja pa do Triglava), pa bo reprezentanca Walesa sodobna. Njihovo pesem so namreč napisali in jo bodo odpeli Manic Street Preachers. V resnici je bila pesem delno napisana že pred prejšnjim evropskim prvenstvom, a ker se niso uvrstili na turnir, so Manic Street Preachers pesem spravili v predal. Ko so se v času tokratnih kvalifikacij pokazale resne možnosti za zgodovinsko uvrstitev Walesa na Euro, so se glasbeniki odločili, da je čas, da naredijo odlično nogometno rockovsko pesem. Člani benda so sicer strastni navijači nogometne reprezentance Walesa.

Uradne pesmi nogometnih prvenstev in reprezentanc imajo različne uspehe. Nekatere ostanejo za vedno zapisane v srcu navijačev, druge gredo v pozabo z zadnjim dnem prvenstva. Kdo se denimo še spominja uradne pesmi Eura 2012 Endless Summer? Tedaj so imeli za prihod nogometašev na stadion in ob vsakem zadetku še dve drugi pesmi, tako da je bilo to glasbeno zelo pestro prvenstvo, ki pa je šlo hitro v pozabo.

Sicer veliko več slave doživijo uradne pesmi svetovnih nogometnih prvenstev. Pesem prvenstva v Franciji leta 1998 je bila La Copa de la Vida Rickyja Martina, ki je poleg Shakirine Waka Waka iz leta 2010 med globalno najuspešnejšimi navijaškimi pesmimi.