Evropsko nogometno prvenstvo, že štirinajsto zapovrstjo, bo po letih 1960 in 1984 znova potekalo v domovini Henrija Delaunayja, nekdanjega generalnega sekretarja Evropske nogometne zveze (Uefa), ki je prvi prišel na idejo o turnirju evropskih nogometnih reprezentanc in po katerem je poimenovan tudi pokal drugega največjega nogometnega tekmovanja na svetu. Temu primeren je tudi slogan letošnjega evropskega prvenstva »Le Rendez-Vous« oziroma randevu, ki opominja na dejstvo, da se bodo najboljše izbrane vrste stare celine v Franciji srečale že tretjič. »S sloganom ne želimo ljudi opomniti zgolj na obletnice in prizorišča. Evropska nogometna zveza vabi nogometne navijače in ljubitelje velikih dogodkov z vsega sveta, da se na elitnem turnirju snidejo in delijo svoje emocije,« pojasnjuje predsednik organizacijskega odbora za evropsko prvenstvo Jacques Lambert.

Prvenstvo bo v mnogih primerih prelomno. Prvič bo na njem nastopilo 24 reprezentanc, ki bodo odigrale 51 srečanj oziroma kar 20 več kot v Ukrajini in na Poljskem pred štirimi leti. Za primerjavo: natanko toliko ekip je sodelovalo na svetovnem prvenstvu v Združenih državah Amerike leta 1994, ko je zmago slavila Brazilija. Razširjen tekmovalni format pomeni, da se bo prvič igrala osmina finala, v katerega se bodo iz šestih skupin poleg prvo- in drugouvrščenih moštev v naslednji del kvalificirale še štiri najboljše tretjeuvrščene udeleženke.

Najcenejše vstopnice že za 25 evrov

Čeprav so sprva načrtovali, da bo turnir potekal na 12 stadionih v 12 različnih mestih, se je pred tremi leti seznam prizorišč skrčil na deset. Na Parku princev v Parizu, stadionu Velodrom v Marseillu, Bollaert-Delelisovem stadionu v Lensu in stadionu Geoffroyja Guicharda v Saint-Etiennu je prvenstvo potekalo že leta 1984, medtem ko bodo športni objekti v Saint-Denisu, Lyonu, Lillu, Bordeauxu, Nici in Toulousu evropsko prvenstvo v nogometu gostili prvič.

Organizatorji so se pri tem zelo potrudili, da bi prvenstvo naredili dostopno kar najširši množici. Tako si bodo navijači 43 od 51 tekem lahko ogledali že za 25 evrov, medtem ko bo najdražja vstopnica za finale stala 895 evrov. Okoli 75 odstotkov vstopnic (približno 2,5 milijona) bo na voljo navijačem držav udeleženk in nevtralnemu občinstvu, po dva tisoč na srečanje jih je Uefa namenila prebivalcem gostujočih mest in nogometašem, ki so člani Francoske nogometne zveze, še 20.000 pa jih bodo podarili deprivilegiranim otrokom v Franciji. »Da bi zagotovili uspešnost tega izvrstnega evropskega nogometnega festivala, smo pri prodaji vstopnic želeli ubrati strategijo, ki bi bila v skladu z našimi visokimi ambicijami. Želeli smo, da je prodaja vstopnic uporabniku prijazna in transparentna. Prav vsak, ne glede na to, od kod prihaja, je imel preko posebnega portala enake možnosti, da je dobil vstopnico,« je zatrdil prvi mož evropskega prvenstva Lambert.

Tekme prvič pred praznimi tribunami?

Med 10. junijem in 10. julijem, ko bo prvenstvo potekalo, naj bi Francijo obiskalo več kot 2,5 milijona nogometnih turistov. Tisti, ki si zaradi velikega povpraševanja tekem v živo ne bodo mogli ogledati, jih bodo lahko spremljali v eni od brezplačnih navijaških con, ki bodo postavljene po vsej državi. Z naskokom največja bo v Parizu in bo stala na Champ de Mars, le streljaj od Eifflovega stolpa. Za okoli 18 nogometnih igrišč velik prostor bo lahko sprejel do 92.000 navijačev, prav tako se bo ponašal s kar 400 kvadratnimi metri velikim ekranom, kar je le 20 kvadratnih metrov manj, kot meri košarkarsko igrišče.

Ker so teroristični napadi v Parizu novembra lani pri Francozih pustili globoke rane, bo prioriteto francoskih oblasti v času prvenstva predstavljala varnost. Zaradi potencialnih terorističnih napadov bodo v državi veljale izredne razmere, varnost pa bo še zlasti poostrena v navijaških conah. Ker pri Uefi ne želijo ničesar prepustiti naključju, so v sodelovanju s francoskimi oblastmi že pred časom oblikovali krizni načrt v primeru varnostnih groženj. »Morda bomo primorani katero od tekem preložiti za kakšen dan. V najboljšem primeru bo srečanje lahko odigrano tri ure prej, kot je bilo predvideno. Vprašanje je le, ali se bo to zgodilo pred polnimi ali praznimi tribunami,« je priznal operativni direktor pri Uefi Martin Kallen in dodal, da bi zaradi varnostih groženj utegnile reprezentance odigrati tekmo celo v drugem mestu, kot je bilo sprva načrtovano. Velja dodati, da bo pred vsako tekmo stadion v povprečju varovalo okoli 900 varnostnikov, 200 vratarjev, povečano pa bo tudi število medicinskega osebja.