Zaradi prostora, ki je bil prvotno namenjen terasi, ki naj bi se ovijala okoli pritličja hiše je prostor malce specifične oblike. Vogalni tloris, ki objema kot bivalnega pritličja, še dodatno zakomplicirajo mansardni stropi ob obeh daljših stranicah, saj je streha nad objektom enotna in enostavno podaljšana do skupnega roba s teraso.

Po drugi strani pa je taka pozicija sobe tudi svojevrstna prednost, saj omogoča osvetlitev z več strani in prek velikih francoskih oken tudi neposreden izhod na veliko skupno teraso, ki ob hiši kljub vsemu ostaja in se nadaljuje pravokotno v celotni širini sobe ob celotnem bivalnem traktu objekta. Prebivalka tega prostora bo najstnica, ki bo tudi med študijem živela doma in seveda potrebuje v sobi vse za normalno delo, študij, počitek, spanje, prosti čas in tudi prostor za garderobo. Barve naj bi bile nežne in take, da bo soba lahko uspešno premostila tudi obdobje od poznega otroštva do zgodnje odraslosti. Hkrati pa naj bo oprema tudi zanimiva in primerno igriva ter živahna, kot je to primerno za mlado dekle.

Izhodišče za to opremo nam predstavlja unikatna fototapeta iz flisa, ki jo je mogoče naročiti v želenih dimenzijah po meri in s svojo mehko strukturo na vzdolžni steni prostora ustvarja podton za mehko in prijetno vzdušje. Hkrati pa ta vznemirljiv dodatek služi kot izhodišče za barvno oblikovanje prostora – vso ostalo opremo smo namreč prilagodili pudrasto rožnati in mehko sivi kombinaciji, ki je skupaj s sijočo belo glavna značilnost te tapete. Talna obloga je tekstilna preproga slonokoščene barve po celotni površini prostora, saj bo tako vsako jutro prijetno z bosimi nogami stopiti na tla.

Ker je tapeta zelo živahna in igriva, smo ostale stene prebarvali v enakomernem sivem odtenku, ki dobro poudarja rožnato, a jo vendar hkrati tudi nekako prizemlji in naredi manj punčkasto in bolj odraslo ter elegantno. Kljub temu pa smo krajni steni, ki sta predrti z okni, pustili beli, prav tako kot tudi mansardni strop, tako da prostor zadiha in ne ostane preveč natrpan.

Garderobno omaro po meri, ki ima fronte iz belega »ekstra-white« stekla (da ne pride do interference z zelenim odtenkom navadnega belo barvanega stekla!), smo umestili v kot za vhodnimi vrati. Tako je ta največji kos pohištva umeščen na način, da kar najmanj moti gibanje po prostoru, hkrati pa se še dodatno dematerializira s pomočjo gladke, rahlo odsevne površine na drsnih vratih. Kljub temu omara ne poteka povsem od stene do stene, saj je ob njej tudi ozko okno, ki osvetljuje ta del spalnice. Tega poudarimo z visoko in ozko vazo, ki stoji na tleh pod njim, tako da kot ni neizkoriščen, ker pa bo globina omare nujno odvzela nekaj svetlobe v vhodnem delu, predlagamo tukaj tudi talno samostoječo svetilko, ki bo zvečer zanimivo osvetlila vogale mansardne strehe.

Takoj za vrati je prostor za počivalnik, ki smo ga izbrali iz igrive postmoderne kolekcije Vernerja Pantona, ki je seveda že davno postala sodobna klasika. Odlikujejo ga igrive mladostne linije in živahne barve. Nasproti njega je umeščena komoda, ki služi za spravilo vseh tistih reči, ki ne bodo našle prostora v vedno premajhni dekliški omari. Nad njo je lahko na zidu obešen tudi televizor, ki bo na vrtljivem nosilcu lahko služil tudi gledanju iz postelje ali pa iz počivalnika. Komoda je elegantna v lakiranem belem okvirju s črnimi ličnicami predalov brez ročajev z odpiranjem na potisk. Črno-bela kombinacija bo sicer igrivi sobi v rožnatih odtenkih dala nekaj več odrasle note.

V nadaljevanje prostora smo umestili posteljo s predali za shranjevanje v podnožju (za vse tiste sezonske stvari in garderobo, ki je ne potrebujemo vsak dan), ob vznožju pa ji sloni mehko oblazinjen tabure, ki lahko služi kot del družabnega prostora sobe takrat, ko so na obisku prijatelji. Na sivo pobarvani steni, ki pa sega le do mansardnega stropa, smo barvno celoto poživili s serijo uokvirjenih grafik s paspartuji v nežno rožnatem odtenku, ki se ujema z odtenkom na tapetah na sosednji steni. V nadaljevanju od postelje ob tapeti sledi nizka in dolga nočna omarica s predalnikom v elegantnem temnem steklu, ki deli hrbtišče s posteljo v višini pisalne mize. Tako se vsi trije elementi – postelja, nočna omarica in miza – zlijejo v eno linijo, ki teče ob vzdolžnem zidu sobe in se konča z velikim francoskim oknom, ki vodi na vrt in bivalno teraso. To okno smo uokvirili z mehko padajočimi zavesami za nekaj zasebnosti takrat, ko je to potrebno, sosednjo steno pa smo v nadaljevanju črno-bele tematike prostora popestrili z velikim zebrastim triptihom, natisnjenim na platno, ki tako uspešno dopolnjuje dekliško rožnato.

www.akron.si

Jerneja Videmšek