»Škoda, da se je na tak način razblinila zares lepa priložnost za novo zmago. Skozi ovinek sploh nisem odpeljal pretirano hitro,« se je mladi velemojster iz Podblice Matej Mohorič branil šaljivega dovtipa, da je bil morda prehiter v ostrem ovinku kilometer pred ciljem pete etape kolesarske dirke Po Italiji v Beneventu (233 km), ko je bil na čelu kolone. Ovinek je izpeljal v slogu velemojstrov moto GP Lorenza, Marqueza, Rossija. Bil je tako hiter, da za njim vozeči Estonec Rein Taaramae v dresu Katjuše ni zvozil, zdrsnil je po asfaltu in povzročil kaos. Padec je bistveno spremenil izhodišče, ki so ga mnoge ekipe, ne samo Mohoričev Lampre za prvega sprinterja Sacho Modola, pripravljale kar 232 kilometrov.

»Taaramae je padel, ker je tik pred ovinkom prehiteval in se vrinil v naš sprinterski vlak. Sacha Modolo je zaradi njega moral zavirati in zapravil precej energije. Spet je priložnost zamujena, a jih bo še kar nekaj. Ne bomo se vdali v lovu za zmago Modola,« je bil takoj po etapi kljub torkovi zmagi kolega Diega Ulissija bojevito razpoložen Mohorič, čigar spretnost zdaj spoznavajo tudi največji kolesarki mojstri hitrosti. Mladi slovenski kolesar sprinta ni nadaljeval tako kot na Nizozemskem, ko je bil deseti v podobni zasedbi. Na čelu sprinterskega vlaka italijanske ekipe je bil pred tistim ovinkom več kot kilometer in na koncu z močmi.

Giro se seli na Japonsko za 35 milijonov evrov

Tudi ekipa Orica GreenEdge je imela nekaj apetitov. Luka Mezgec (15. mesto) je bil v vlogi lokomotive, a se Mohoričev vrstnik Caleb Evan (9. mesto) kot kapetan še ne znajde v tipičnem italijanskem slogu sprinterskega zaključka. »Caleb se ni najbolje počutil. Nekajkrat sem želel naprej, da bi spredaj začela zadnji 'Mohoričev' ovinek, pa mi ni sledil. S Calebom sva bila tam šele okoli petnajstega mesta v koloni, kar je bilo preveč zadaj. To je bil tipičen italijanski zaključek. Skoraj vedno naredijo zaključni krog po mestu, kjer so ovinki, ozki prehodi, tlakovane ceste... Zdaj sem že ugotovil, da je na vsakem Giru isto,« je pojasnil Luka Mezgec del spektakla. Mimogrede, da ga znajo organizatorji vrhunsko unovčiti, je napoved morebitnega začetka Gira na Japonskem leta 2018 za astronomskih 35 milijonov evrov.

Nemec André Greipel je na Mohoričevem ovinku ostal dovolj spredaj in zmagal z veliko prednostjo. Bil je za razred močnejši in s tem nadaljeval niz zmag na tritedenskih dirkah. Gorila, kot kolesarja belgijske ekipe Lotto-Soudal kličejo v karavani, zmaguje na Giru, Touru ali Vuelti že od leta 2008 in šteje skupno že 18 etapnih zmag. Ko je Greipel govoril o pomoči ekipe, ni bil vljuden. »Lotto so domala sami ulovili ubežnike, le malce je pomagala ekipa IAM in Trek, ampak ne več kot 20 kilometrov. In Giant je malce pomagal zaradi Toma Dumoulina,« je prispevek Greiplove ekipe potrdil Mezgec, medtem ko je Nizozemec iz njegove lanske ekipe brez hudih stresov obdržal rožnato majico.

Nizkoproračunska ekipa garala na začetku etape

Ekipa Nippo Vini Fantini z Gregom Boletom je dobila mesto na Giru s povabilom, strategijo uvodnih etap pa so usmerili v majico najboljšega hribolazca, ki jo nosi Damiano Cunego. Mali princ je zmagovalec Gira iz leta 2004 in zato prvi zvezdnik majhne italijanske nizkoproračunske ekipe. Za modro majico hribolazca in s tem povezano pozornost so včeraj iztrošili celo ekipo že do prvega in edinega gorskega cilja nizke tretje kategorije na 35. kilometru etape. Vse pomočnike vključno z Boletom je čakala še dolga trnova pot do cilja. Bole še vedno čuti posledice padca in pretresa možganov na Amstel Gold aprila. »Ko mi srčni utrip naraste do 180 na minuto, me začne boleti glava in imam občutek, da mi bo kar eksplodirala,« je Grega Bole razkril, kako neizprosne so etapne dirke. Če bi odnehal, je konec upanja. Okrevanje in upanje je v ospredju tudi pri Primožu Rogliču (oba tri minute zaostanka), a verjetno še ne danes, čeprav je na sporedu prva etapa zanj s ciljem v gorah Apeninov v Aremogni na višini slovenskega Vršiča (1572 m).

Rezultati 5. etape, Benevento – 233 km: 1. Greipel (Nem, Lotto-Soudal) 5,40:33, 2. Demare (Fra, FDJ), 3. Colbrelli (Ita, Bardiani), 15. Mezgec (Slo, Orica) vsi isti čas, 85. Mohorič (Slo, Lampre) + 0:48, 142. Roglič (Slo, LottoNl-Jumbo) + 3:51, 164. Bole (Nippi-Vini Fantini) + 3:56, skupno: 1. Dumoulin (Niz, Giant) 19,40:48, 2. Jungels (Lux, Etixx) + 0:16, 3. Ulissi (Ita, Lampre) + 0:20, 51. Mezgec + 2:45, 96. Mohorič + 10:02, 179. Roglič + 27:39, 180. Bole + 30:57, gorski cilji: 1. Cunego, 8. Mohorič.