»Prihajajo zelo zanimivi dnevi za slovenske ljubitelje kolesarstva. Bolj, kot si mislijo, bo zanimiv že italijanski Giro, kjer naj bodo posebej pozorni na Primoža Rogliča. Sledi dirka Po Sloveniji z zelo raznolikimi etapami z odličnimi ekipami. Upam, da bodo športni direktorji v moji ekipi Lampre - Merida uslišali mojo željo, da bom nastopil. Nekaj posebnega je dirkati pred domačo publiko,« je kolesar Marko Kump, zmagovalec zadnje etape v Novem mestu, spregovoril ob včerajšnji uradni predstavitvi trase 23. izvedbe dirke Po Sloveniji.

Predstavitev slovenske dirke, ki bo potekala med 16. in 19. junijem, se kot nalašč navezuje na današnji začetek 99. Giro d'Italia. Še posebej z udeležbo, traso, delno tudi organizacijo. Zemljepisno so skupna Brda nad Gorico. Tam se bo Giro 20. maja najbolj približal italijansko-slovenski meji v etapi Palmanova–Čedad. Tudi kraljevska etapa dirke Po Sloveniji (Gorica–Golte, 218 km, 17. junij) zavije v slovenski del Brd. Ob tem bosta zelo razgibani tudi sprinterski etapi, uvodna od Ljubljane do Kopra (177 km) in zaključna od Rogaške Slatine skozi Zasavje čez Rogličev Kisovec s tradicionalnim zaključkom v Kumpovem Novem mestu (181 km). Posebnost bo vožnja na čas od Celja na Celjsko kočo (17 km), ki bo končni trenutek kolesarske resnice za rumeno majico in zmago.

Tudi Giro se pričenja s kronometrom (10 km). Slovenija z Lukom Mezgecem (Orica), Matejem Mohoričem (Lampre), Primožem Rogličem (LottoNl – Jumbo) in Gregom Boletom (Nippo Vini Fantini) je najbolj množično zastopana nacija na število prebivalcev države. Vsak izmed slovenske četverice ima svojo strategijo, s katero lahko sanja tudi ponovitev zgodovinskih zmag Mezgeca predlani v Trstu in Jana Polanca lani v Oropi. Sanje o etapnem slavju se uresničijo le približno ducat kolesarjem med 198 udeleženci.

Grega Bole je po hudem padcu aprila na Amstel Gold nastopil že za misijo nemogoče, a je bilo pričakovati, da ga bodo vzeli v ekipo, saj je ob nekdanjem skupnem zmagovalcu Damianu Cunegu eden od ključnih mož. Vodja. »Ekipa je želela, da grem. Najprej moram preživeti prvi teden v upanju, da pridem k sebi,« pravi 30-letni Grega Bole ob tretjem nastopu na Giru. Nekaj sijajnih priložnosti se mu je za las izmuznilo. Matej Mohorič bo četrti najmlajši v karavani in podrejen ekipi kot vodonosec. Seveda tudi razmišlja o morebitni priložnosti za beg. Luka Mezgec je v ekipi Orica dobil pogodbo tudi kot mentor Matejevemu vrstniku Avstralcu Calebu Ewanu v avstralskem sprinterskem vlaku in na Giru je že v taki vlogi. »Računam, da bom tudi dobil svojo priložnost, predvsem v drugem delu Gira,« svojo nišo v hitrih etapah vidi Kamničan, ki jo je na Giru na vseh treh dozdajšnjih nastopih že znal izkoristiti. Trst je epska zgodba.

Tudi Primož Roglič jo piše. Po športnem razvoju mu ni enakega. Zmaga na lanski dirki Po Sloveniji je bila le stopnička za pogodbo v nizozemski ekipi LottoNl –Jumbo. Z njo je prvič na Giru. Podrejen bo kapetanu Nizozemcu Stevenu Kruijswijku, a le do trenutka, ko se odpre priložnost. Kolesarji, med drugimi Kump, so prepričani, da je le vprašanje časa, kdaj bo mešal štrene tudi največjim zvezdnikom, kot je Vincenzo Nibali. »Mislim, da sem dobro pripravljen. Poskušal bom zmagati etapo, če se bo le dalo. Izpolnjeval bom naloge, se učil in poskušal odnesti največ,« pravi Primož Roglič. Je edini izmed elitnih slovenskih profesionalcev, čigar ekipe ne bo junija v Slovenijo. Direktorju Bogdanu Finku je uspelo privabiti rekordnih šest od 18 elitnih ekip World Toura (Tinkoff, Sky, Katjuša, Orica GreenEdge, Lampre, Dimension Data). Od tega uvodne štiri sodijo med sedem najboljših na trenutni svetovni lestvici, slednja je napovedala prihod z najboljšim sprinterjem in nekdanjim svetovnim prvakom Markom Cavendishem. »Seveda bi se želel pomeriti z njim. V Novem mestu imam prednost domačega terena. Dirka Po Sloveniji je idealna priprava za francoski Tour. Tudi v naši ekipi to vedo,« je slovensko dirko v kontekst koledarja umestil Dolenjska puščica Marko Kump.