Vaša zadnja preizkušnja je bila dirka po Bavarskem v času Gira. Bili ste najboljša ekipa.

Prijetna dirka. Predvsem so dolge etape služile kot priprava na naslednje dirke. Zgodilo se mi je, da sem v eni od etap s še dvema kolesarjema napadel. Ujeli so nas tik pred začetkom zadnjega kilometra. Čez dvesto metrov pa sem ležal v jarku, ker je kolesar pred menoj zapel v obcestni stebriček. Na srečo ni bilo hudega, le nekaj prask.

Na mobilni aplikaciji strava vidimo, da pridno trenirate. Je strava posebna motivacija?

Prejšnji teden sem bil operiran. Komolec se celi, tako da lahko spet skoraj normalno treniram. To obdobje bom izkoristil za podlago za drugi, napornejši del sezone. Stravi sem se pridružil lani in jo redno uporabljam. Všeč mi je iz več razlogov; včasih je tudi motivacija za boljši čas na klanec. Je pa res, da na treningu klancev nikoli ne odvozim na polno. Tudi primerjava z drugimi kolesarji je včasih zanimiva. Seveda je to le zabavna popestritev treninga. Kar šteje, so na koncu vedno rezultati na dirkah. Ne pomaga, če kdo na treningu obrača šest vatov na kilogram telesne teže, to je treba pokazati na dirki.

Zadnje čase veliko trenirate skupaj z Luko Pibernikom.

Z Luko sva zelo dobra prijatelja in odlična partnerja za trening. Drug drugemu sva motivacija, saj se dostikrat zgodi, da je najina pripravljenost za vožnjo v klanec na podobni ravni. To precej olajša skupne treninge. Trenutno je Luka v klanec hitrejši, tako da je odlična motivacija, kadar moram na treningu malo stisniti zobe. Trening s podobno pripravljenimi kolesarji je po mojem mnenju vedno zelo koristen.

Kako je z evropskimi igrami v Bakuju?

Selektor Gorazd Štangelj me je uvrstil na seznam, a so v ekipi že nekaj tednov vnaprej sporočili, da sem na seznamu za dirko po Švici. Tako odpade tudi Slovenija. Mislim, da bo dirka Po Švici zahtevna in odlična za moj razvoj. Ne verjamem pa, da bom že lahko upal na rezultat. Tudi vodilni razumejo, kadar sreča obrne hrbet, kot se nam je zgodilo na ardenskih klasikah z Danom Martinom. Verjamem, da bo za nas drugi del sezone uspešnejši od prvega. Posebna motivacija zame bo tudi državno prvenstvo konec junija. Ne zmaga vedno najbolje pripravljeni kolesar, temveč tisti, ki zna ohraniti mirno kri in se prilagoditi nepredvidljivim situacijam. Julija imam v programu dirko Po Avstriji. Kdaj bo moj vrhunec forme to sezono, pa težko napovem, ker je toliko spremenljivk in so napovedi navadno nehvaležne.

Ste spremljali Giro? Jan Polanc in Davide Formolo sta bila junaka etap, mladi so se zelo izkazali.

Nikoli še nisem vozil tritedenske dirke, a verjamem mnogim, ki so Giro ocenili za enega najtežjih zadnjih let. Tudi drugi, Fabio Aru, je bližje naši generaciji kot Contadorjevi, Froomovi in Nibalijevi. Formolo, brata Yates in Allaphilipe so bili moji neposredni tekmeci pred dvema letoma med mlajšimi člani. Verjamem, da bodo kmalu spet. Tudi Polanc že vso sezono odlično nastopa. Kapo dol za etapno zmago na Giru.

Ste doma že opravili s košnjo?

Ravno te dni začenjamo. Pravkar sem se vrnil s travnika in grem po tem pogovoru takoj spet nazaj.