Čisti neto dobiček družb severne Primorske se je lani glede na minulo leto povečal za dobro tretjino, družbe so imele skupno pet odstotkov več prihodkov.

»Gospodarstvo v regiji je prav v letu 2015 izkazalo najboljši rezultat v zadnjih desetih letih. Izboljšala se je tudi plačilna disciplina, število pravnih oseb in samostojnih podjetnikov z blokiranimi računi se zmanjšuje, vsi pomembni kazalniki poslovanja – od finančne stabilnosti do likvidnosti – so se izboljšali. V družbah je bilo lani okoli 500 več zaposlenih, pri samostojnih podjetnikih pa okoli 200 več zaposlenih kot v predpreteklem letu, podjetja so državi plačala za tretjino več davkov,« pojasnjuje Mara Kos Maver, vodja novogoriške izpostave Ajpesa.

Izgube v gostinstvu in pri nepremičninah

Sogovornica pojasnjuje, da so dobri rezultati predvsem posledica povečanega izvoza. »Izvoz predstavlja kar 40 odstotkov vseh prihodkov na ravni regije,« razloži.

Da regija napreduje na račun povečevanja izvoza, potrjuje Nevenka Volk Rožič, direktorica območne gospodarske zbornice za severno Primorsko. »Blagovni izvoz regije je že drugo leto večji kot v predkriznem letu 2008. Lani je regija izvozila 11,9 odstotka več blaga kot leta 2008,« pojasnjuje Volk-Rožičeva in dodaja, da se trend rasti nadaljuje tudi v letošnjem letu.

Največje izvoznice so družbe iz predelovalnih dejavnosti, predvsem idrijski Kolektor, šempetrski Mahle, spodnjeidrijska Hidria, tolminski Metalflex, anhovski Salonit. Njihovi največji izvozni partnerici sta Italija in Nemčija. Kot že leta doslej so najbolje poslovale družbe na Idrijskem. Kolektor, Hidria in druge družbe so k skupnemu čistemu neto dobičku na ravni regije prispevale kar 36-odstotni delež. Na drugi strani imajo izgubo in slabše rezultate glede na preteklost družbe s področja gostinstva, nepremičninske agencije in zavarovalnice.

Povprečna bruto plača je na Goriškem lani znašala 1487 evrov, na Obali je bila 50 evrov višja. Na Goriškem so lani imeli 38 stečajev družb, letos večjih propadov ne pričakujejo. Na nitki trenutno visi vipavski Agroind. Na Obali in Notranjskem je lani v stečajih delo izgubilo 234 ljudi, največ v Javorju v Pivki. Letos je na cesti ostalo 78 ljudi. Konec lanskoletnega decembra je bilo v koprskem zavodu registriranih 7524 brezposelnih oseb. »V letošnjem letu ocenjujemo, da se bo število brezposelnih na območju koprske enote nekoliko zmanjšalo. Konec leta 2016 naj bi bili v naših evidencah prijavljeni 7502 registrirani brezposelni osebi,« pojasnjujejo v Zavodu RS za zaposlovanje.

Preveč fakultet in družboslovcev

Tudi Vesna Petric Uran, direktorica novogoriške območne službe Zavoda RS za zaposlovanje, je optimistična: »Stopnja brezposelnosti in registrirano število brezposelnih v goriški regiji padata. Med aprilom 2015 in aprilom 2016 je v Sloveniji stopnja registrirane brezposelnosti najbolj upadla prav v goriški regiji.« Če se ne zgodi kaj nepredvidljivega, napoveduje nadaljnje nižanje brezposelnosti. Nova delovna mesta napovedujejo predvsem podjetja v predelovalnih dejavnostih. »Delež tistih, za katere bi lahko rekli, da so preveč izobraženi, je višji od slovenskega povprečja. Upam si trditi, da je na Goriškem še vedno preveč fakultet in preveč vpisanih, medtem ko absorpcijska moč trga ni takšna, da bi se lahko vsi zaposlili. Gre za družboslovne dejavnosti, trg pa potrebuje strojne inženirje, elektrotehnike, analitike, dobre tržnike,« pojasnjuje sogovornica.