Kako bi opredelili nekoga, ki gre kljub vsem znakom, opozorilom, nasvetom čez zelo prometno cesto mimo prehoda in tvega, da ga bo povozil avto, ga ubil ali pa naredil dosmrtnega invalida? Verjetno bi sklepali, da dela samomor, da je neodgovoren in nor. Še posebno, če bi postal invalid, čigar zdravljenje plačuje družba.

Ravno tako je s kadilci. Kljub velikemu številu dokazov, da kajenje škodi zdravju, da je med največjimi povzročitelji raka, da je zdravstveni sistem v kolapsu in da je težko priti do specialistov in operacij, kadilci mirno in v čedalje večjem številu kadijo. In opažam čedalje več mladih, ki jih Morris razglasi za kralje, če kadijo. Ker so tisti, ki kadijo, frajerji. Nekadilci pa smo dolgočasne zgube, s katerimi se ne splača ukvarjati.

Ker zdravstvo temelji tudi na solidarnosti in se financira tudi z mojim denarjem, mi ni vseeno, za kaj se porablja. Sam živim dokaj zdravo življenje, pazim na svoje zdravje. Zato ministrstvu za zdravje predlagam, da trošarine za tobačne izdelke dvigne najmanj za dvakrat, da registrira kadilce, ki naj v zdravstveno blagajno prispevajo vsaj za 30 odstotkov več prispevkov kot nekadilci. Licencirani prodajalci tobačnih izdelkov bi jih smeli prodajati samo registriranim kadilcem.

Prepričan sem, da bi taki ukrepi drastično zmanjšali porabo tobačnih izdelkov, s tem pozitivno vplivali na zdravje ljudi in tako pozitivno vplivali tudi na zdravstveno blagajno. Taki ukrepi bi bili znamenje, da ne vlade ne ministrstva za zdravje ne sofinancirajo Phillip Morris in drugi proizvajalci tobačnih izdelkov. In imeli bi občutek, da je vladi mar za zdravje in počutje ljudi.

Ker vlada podpira pogajanja o prostotrgovinskem sodelovanju z ZDA (TTIP), sem že malce v skrbeh, kajti sprejem tega bi lahko pomenil tožbo Phillip Morrisa proti Sloveniji zaradi izpada dobička.

Zdravko Petrič Kostanjevica na Krki