»Podpis pogodbe so včeraj le uradno razkrili, da je bilo bolj udarno. Sicer smo se dogovorili že avgusta na dirki po Poljski, podpisali pa kasneje. Namera za odhod v Orica Green Edge je že padla v vodo, ker niso imeli dovolj velikega proračuna, a zgolj pet ur pred dokončnim dogovorom za drugo ekipo mi je športni direktor Matt Whitte sporočil, da so povečali proračun in smo se dogovorili,« je Luka Mezgec opisal zakulisje novega dveletnega dogovora za sezoni 2016/17. Nova pogodba enega najboljših sprinterjev na svetu za avstralsko ekipo je bila kolesarska novica dneva ob dramatičnem zaključku predzadnjega odločilnega dne na španski Vuelti, kjer je etapo dobil Francoz Alexis Gougeard, v rdeči majici vodilnega pa ostaja Nizozemec Tom Dumoulin. Tudi Matej Mohorič ima od včeraj uradno potrjen prestop v novo ekipo Lampre.

Da je avstralska ekipa prihodnost za Mezgeca, smo glede na govorice med kamniškimi ljubiteljskimi kolesarji v Dnevniku namignili že v začetku avgusta. Mezgec kot že izkušen mož profesionalnih praks vnaprejšnjega dogovora ni smel razkriti predčasno. Pri dogovoru mu je pomagal Andrej Hauptman, ki ima ob Bojanu Ropretu največ zaslug, da mu je uspela sijajna športna preobrazba iz gorskega kolesarja v specialista za sprint na cesti. Hauptman, dobitnik bronaste kolajne na svetovnem prvenstvu iz Lizbone 2001, je nekdanji moštveni kolega Mattea Whitea, glavnega menedžerja avstralske ekipe. Zdaj bo pomagal avstralskima upoma, dvajsetletnemu Calebu Ewanu in malo starejšemu Michaelu Matthewsu.

»Upam samo, da bom dobil tudi sam več priložnosti in bosta dozdajšnja kolega iz nemške ekipe Marcel Kittel in John Degenkolb kdaj tudi za mano. Od zunaj vidim, kako deluje ekipa in mislim, da se bomo dobro ujeli,« je pripomnil Mezgec. Karakterno je 27-letni Kamničan kot nalašč za ekipo, ki slovi po največji priljubljenosti med kolesarko publiko, znani po sproščenosti in komunikativnosti kot najbolj uživaška ekipa.

A to je prihodnost. Sedanjost je še bolj sanjska. Teoretično Mezgecu manjka le še 176 kilometrov do zgodovinskega uspeha. Kot članu ekipe vodilnega Toma Dumoulina mu bo v izjemno čast in ponos, da bi pomagal do zmage na veliki tritedenski dirki, kot je španska Vuelta. »Upam, da bo Tom vzdržal še te sobotne klance,« se nadeja slavja v Madridu. Uspeh je nenadejan. Še posebej, ker je ekipa prišla na Vuelto brez ambicij v skupni razvrstitvi. Zelo zgovoren je opis dogajanja znotraj ekipe petega dne Vuelte. »Po etapi je bilo nekaj vroče krvi, ker Tom (Dumoulin) ni pomagal v sprinterskem vlaku, kar je bilo ključno, da John Degenkolb ni premagal Cadela Ewana in zmagal etape, sam pa je nenadejano oblekel rdečo majico,« je razkril in prosil, naj ne napišemo preveč hudo boja za prioritete. »Nočem, da kdo prevede in se komu zamerim. Olepšajte zadevo. Vsekakor ne sme v naslov.«

Pred današnjo odločilno gorsko etapo ima Metulj iz Maastrichta ob včerajšnjem napadu v Avili šest sekund prednosti pred Italijanom Fabiom Arujem. »Ravno spremljam dogajanje na spletnih medijih, kjer je veliko govora o nedovoljeni pomoči Aruju in morebitni kazni. Naj bi ga nekdo iz Astane potegnil v klanec. Na nizozemskih tviterjih vse utripa. Kakor koli, na Vuelto sem prišel kot lokomotiva za sprinterski vlak, zdaj sem vpet v pomoč za skupno zmago. Žal smo v ekipi le sprinterji in mu danes ne bomo mogli veliko pomagati. Ekipa Astane ima ogromno pomoč,« je pridal Mezgec, ki ima v glavi tudi že svetovno prvenstvo čez štirinajst dni v Richmondu v ZDA. Selektor Gorazd Štangelj ga ima poleg Grega Boleta za nosilca reprezentančne šesterice, ki jo bo dokončno izbral ta konec tedna po razpletu enodnevnih dirk WorldToura v Quebecu in Montrealu.