»To je bil zame v bistvu prvi pravi Amstel Gold. Lani sem bil med ubežniki in vozili v manjši skupinici, česar pa ne štejem kot pravi Amstel. Tak kot je, ni po mojem okusu. Ceste so ozke, veliko je prerivanja v boju za mesta v ospredju kolone. Poleg tega sta še stalni veter in dež,« je slovenski kolesar Jan Polanc (Lampre) opisal nedeljski 51. Amstel Gold, največjo nizozemsko enodnevno klasiko iz niza svetovnega World Toura, ki je bila s štirimi Slovenci znova množično zastopana. Nizozemska pivovarska klasika velja kot najmanj slovenska. Na 248 kilometrov dolgi dirki s 34 vzponi in odločilnim na Cauberg, kjer je Italijan Enrico Gasparotto (Wanty) dosegel še drugo zmago v štirih letih, niso dosegli odmevnega uspeha.

To se je ponovilo tudi letos s Polancem (68. mesto, zaostanek 4 minute 32 sekund), Matejem Mohoričem (99.) in Kristijanom Korenom (104.). Nekaj je vmes tudi uroka, kot se je zgodilo z Gregom Boletom, ki je imel kapetansko vlogo v italijanski ekipi Nippo Vini Fantini, a je bil že pred stotim kilometrom vpleten v hud padec. »Povozil sem bidon, potem se ne spomnim nič,« je opisal Grega Bole, ki je utrpel hude poškodbe obraza. »Levo ličnico imam dvakrat počeno,« je dejal Bole.

Tako kot Koren, za katerega hriboviti Ardeni niso priljubljen teren, sta bila mlada kolesarja Lampreja podrejena izkušenim starejšim možem v ekipi. Zelo redko tako mladi kolesarji na tako zahtevnih klasikah izstopajo. »Sam sem med dirko opravil nekaj nalog pomočnika za Diega Ulissija (7. mesto) in Ruija Costo (17.). Ob začetku nevihte sem bil preveč na začelju skupine in ostal zadaj, ko se je skupina začela trgati,« je okoliščine opisal 23-letni Polanc, ki upa na boljše nadaljevanje na naslednjih dveh uglednih ardenskih klasikah Valonska puščica v sredo in Liege–Bastogne–Liege v nedeljo.

Zaključek Amstel Gold na vzponu na Cauberg, »nizozemski Vršič«, ima Matej Mohorič še posebej v lepem spominu po osvojitvi prvega naslova svetovnega prvaka. Od tedaj so že skoraj štiri leta. »Kolikor sem lahko, sem pomagal Ulissiju in Costi. V zaključku sem pred vhodom v zadnji krog pred Caubergom ostal zadaj, ko so pred mano padli. Potem sem do cilja odpeljal v svojem ritmu,« je opisal 21-letnik iz Podblice, ki se dobro zaveda, da mora biti potrpežljiv v razvoju. »Počutim se dobro. Upam, da se bo to nadaljevalo tudi na dirki Po Romandiji prihodnji teden,« je pristavil med dirkanjem na letališče. Kot se dogaja pogosto, ni imel časa spregovoriti o poteku dirke z drugimi člani ekipe.

Ta teden bo za slovenske ljubitelje kolesarstva daleč najbolj zanimiva dirka Po Hrvaški s petimi elitnimi ekipami ter Radensko Ljubljana in Adria Mobilom. Nastopajo Astana, Trek, IAM, Tinkoff, Dimension Data z najbolj zvezdniško zasedbo z Markom Cavendishem, obe uvodni etapi pa sta dolgi več kot 230 kilometrov. Konec tedna je z desetim mestom na Trofeji Edil C najbolj izstopal Rok Korošec (Radenska).