Zadnjo napako, ki po njihovem mnenju kaže negativen odnos zaposlenih v Nordijskem centru Planica do smučarskih tekov, so borci za ohranjanje tekaških smučin v Planici in Ratečah opazili pred kratkim, ko je v Planici skopnel sneg. Na družbenem omrežju facebook, kjer so se združili v skupino s 180 člani, so svoje ugotovitve podkrepili tudi s fotografijami. »Za potrebe tekme v smučarskih poletih so uničili rolkarsko progo, ki so jo zasnovali arhitekti, ki so za ta projekt prejeli prestižno nagrado. Kar čez progo so za potrebe prometa VIP-gostov brez dovoljenja zgradili dodatno cesto, nasuli gramoz 30 centimetrov na debelo čez krožno že asfaltirano in urejeno progo ter jo še dodatno asfaltirali,« je v omenjeni skupini na družbenem omrežju stanje opisal eden od njenih članov.

Krožna rolkarska proga za tekače po mnenju članov skupine zdaj nima več tistega namena, za katerega je bila zgrajena, so prepričani smučarski tekači, ki omenjeno progo uporabljajo za poletne treninge po asfaltu. A ga bo kmalu spet imela, jih pomirja vodja Nordijskega centra Planica Jure Žerjav. »Rolkarsko progo bomo sanirali v prihodnjih dveh tednih,« zagotavlja.

Smučarski tekači pa so se jezili že pozimi – pred marčevskim svetovnim pokalom v smučarskih poletih in po njem. »Organizatorji so splužili del smučin, ki so bile v funkciji že za tekmovanja svetovnega pokala v tekih, in jih uničili. S tem so onemogočili normalno delovanje tekaških prog do konca zime,« so bili ogorčeni rekreativci. Žerjav priznava, da planiški praznik v bližini skakalnic tekačem nekoliko skrajša tekaško sezono. A ob tem poudarja še drugo plat zgodbe, ki sega na začetek zime. »Tekaško sezono smo rekreativcem podaljšali, ko smo zasnežili progo, ki je služila za tekmovanje v smučarskih tekih. Rekreativci so jo lahko uporabljali vse do februarja, ko je zapadel naravni sneg, česar brez zasneževanja ne bi mogli,« opozarja Žerjav.

Kot v Monte Carlu

Planiškemu tekmovanju v smučarskih poletih je po mnenju smučarskega tekača in izposojevalca tekaške opreme Mateja Sokliča podrejenega preveč tekaškega prostora. Za potrebe prometa na primer organizatorji splužijo tudi kolesarsko stezo, ki iz Rateč vodi proti sosednji Italiji, kar prekinja pri rekreativcih zelo priljubljene tekaške proge v Ratečah in okolici. »To je nedopustno. Tega nisem zasledil nikjer v tujini. Prometno ureditev Planice bo treba urediti drugače,« pravi Soklič in poudarja, da so bile preostale tekaške proge, za katere so skupaj skrbeli na občini in v Turizmu Kranjska Gora, vso zimo zgledno urejene. »Tako bi moralo biti tudi v nordijskem centru in Ratečah,« meni. Ocenjuje, da Rateče in Planico ob lepem vremenu ob koncu tedna obišče tudi do 3000 rekreativnih smučarskih tekačev na dan, kar bi morali pristojni v Planici upoštevati. Tudi direktor Zavoda za šport RS Planica Jelko Gros se ob tem zateka k primerjavi iz tujine: »Tudi v Monte Carlu so takrat, ko je tam na sporedu dirka v formuli ena, ceste zaprte.«

Težave s planiškim prometom pa, kot je znano, sežejo dlje od Rateč. Kot je ob odprtju novega nordijskega centra v Planici decembra lani opozoril generalni sekretar organizacijskega komiteja Planica Primož Finžgar, edina velika težava ostaja cesta do doline pod Poncami. »Ta je dotrajana in hkrati pomeni edini dostop do Planice.« Spomnimo še, da je prav na lanskem odprtju predsednik vlade Miro Cerar zbranim obljubil, da jo bo država obnovila še letos.