V teh dneh bi bili vsi Slovenci radi Peter Prevc. Kako se dejansko počuti pravi Peter Prevc?

Takoj s kom zamenjam. Za menoj so trije malo težji dnevi, a bilo je prijetno, ker so ljudje veseli, da me lahko pozdravijo in vidijo.

So bili minuli dnevi zabava ali obveznost?

Oboje. V nedeljo po tekmi, v torek na Kongresnem trgu in v sredo v moji Dolenji vasi smo imeli zabavo. Zaradi zabav trpi spanec, a sem preživel, ker mi druženje z navijači veliko pomeni. Cele dneve sem bil med ljudmi. Zelo veseli so bili obiska v Gorenju, ki je naš dolgoletni sponzor. Naših uspehov niso veseli le v vodstvu podjetja, ampak tudi delavci. Ko sestavljajo hladilnik, rečejo, da bo nekaj tega imel tudi Peter. Ob koncu dneva sem izčrpan, a me takšni dogodki hkrati držijo pokonci in polnijo z energijo.

Imate zaradi uspehov zdaj več prijateljev ali ste ostali pri tistih iz otroštva?

Nisem tip človeka, ki bi hitro navezoval stike, zato tisti, ki bi hotel na silo biti moj prijatelj, prej obupa, preden bi se dovolj spoznala in navezala stike. Krog ljudi, s katerimi se največ družim, se je oblikoval proti koncu srednje šole.

Ste z naskokom najbolj popularen Slovenec. Pri 23 letih so o vas napisali že knjigo.

Veliko stvari se dogaja, ker sem očitno zakuhal veliko stvar. Trenutno je vse dobro in super, bomo pa videli, kaj bo, ko ne bo več takšnih uspehov.

Ste tako priljubljeni, da bi zmagali na volitvah, če bi ustanovili politično stranko?

Čez tri mesece pa bi volilci spoznali, da sem neučinkovit, in spet ne bi bilo dobro. Za politiko sem trenutno povsem neprimeren. To je povsem drug svet in v to se niti nočem vpletati.

Koliko vas zanimajo politika in dogodki v svetu?

Spremljam in prebiram, dolgoročno pa se me z izjemo slabih novic ne dotaknejo. Veliko je dnevnih floskul, vrtijo se bolj ali manj iste teme.

Poosebljate vse, kar naj bi bile odlike Slovencev: poštenost, delavnost, vztrajnost... Vsaka mama bi vas takoj vzela za zeta.

Takšen pač sem. Ne igram, da bi imel lepšo podobo v javnosti.

Ne vidimo vas v luksuznih avtomobilih, ne nosite dragih oblačil, čevljev in ur prestižnih blagovnih znamk.

Možnosti za vse to imam, a se vprašam, kaj mi bo to koristilo. Če imaš takšne dobrine, jih moraš tudi uporabljati. Ker sem športnik, mi veliko bolj koristi športna ura, kot pa ura najbolj prestižne znamke, da bi se z njo razkazoval. Od vsakega posameznika je odvisno, kakšna je njegova podoba. Morda bom tudi jaz nekoč nosil takšne stvari.

Imate tudi svojo blagovno znamko Peter Prevc.

Idejo sem imel v glavi že nekaj časa, potem pa me je Mina (dekle Petra Prevca, op.p.) spravila tako daleč, da smo naredili logotip in postavili spletno stran. To je še eno področje, kjer se lahko kaj naučim.

Znani ste tudi po dobrodelnosti.

Preko Vala 202 sem začel sodelovati v projektu botrstvo. Da ne bi šlo le za dogodek, povezan s Planico in dražbo smuči, bomo od vsakega prodanega artikla iz moje blagovne znamke dali še en evro v botrstvo.

Kako se počutite v vlogi enega največjih zvezdnikov v zgodovini slovenskega športa?

Ne počutim se tako. So bili že večji in so tudi trenutno.

Vsi zvezdniki imajo menedžerja. Kako je pri vas?

Nimam ga. Zaenkrat vse obvladam še sam. V stikih z mediji odlično delo opravlja Tomi Trbovc, tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije. Glede menedžerja, ki bi me tržil, pa bi rekel takole: če dobro skačem, zaslužim dovolj. Dokler bom dobro skakal, se bom z uspehi najbolje tržil in ne bom potreboval zunanjih virov financiranja, saj bom z nagradami zaslužil dovolj.

Tudi osebnega pokrovitelja, katerega nalepko nosite na smučeh, ste ob pomoči SZS poiskali sami, potem ko ste bili prvi mesec sezone brez sponzorja.

Kot vrhunski športnik postaviš visoko številko, saj sem tudi oglaševalski objekt za podjetje. Sponzor ne dobi le prostora na smučeh, ampak mene kot osebnost, ki pride k njim tudi na dogodke. Očitno ni bilo toliko zaupanja, da bi bilo eno podjetje pripravljeno vložiti zahtevano vsoto. Ko se je zima začela in sem bil v vrhu, so se znova odprla kakšna vrata.

V odgovorih ste zelo iskrivi. Ali se vnaprej pripravite, kaj nam boste odgovorili?

Ne. Velikokrat novinarji poženete elektriko skozi svečko s svojimi vprašanji, da preskoči iskra. Treba je veliko brati, da imaš na zalogi bogat besedni zaklad in širok spekter znanja.

Je branje knjig povezano s tem, da mama dela v knjižnici?

Ko sem bil majhen, sem veliko bral pred spanjem. Nato tri ali štiri leta skoraj nisem bral, letos pa sem jih spet prebral zelo veliko. Morda zato, ker sem se malo naveličal računalnika in telefona, pa tudi lažje zaspim ob knjigi kot ekranu.

Kakšna je bratska ljubezen s Cenetom in Domnom? Ste starejši brat, ki teži? Ali se tudi stepete?

Zdaj smo že prestari, da bi se pretepali. Ko smo bili mlajši, pa smo se zravsali. Cene je štiri leta mlajši, Domen sedem, zato sem ju jemal kot majhna pamža, ki nič ne znata, nič ne zmoreta, nič ne smeta. Zdaj, ko sem star 23 let, Cene 20 in Domen 16, pa sem ugotovil, da sta samostojna, zato se moram počasi sprijazniti, da ju ne smem več toliko kritizirati.

Kaj pa sestri, ki sta najmlajši v družini?

Sta ta mali, a tega ne izkoriščata. Morda včasih najmlajša, Ema. Pri Niki je očitno, da je imela tri starejše brate, ki nas je vseskozi lovila, in to še vedno počne.

Kako vam je uspelo ohraniti zasebnost, da niste pogosteje v rumenih medijih?

Ne vem, se pa kar dobro držim. Rumeni mediji mi niso prioriteta. Športni novinarji poznate šport in ga imate radi. Ko sem uspešen, bo rumeni medij takoj pri meni in me vprašal stvari, ki zanimajo povprečnega Slovenca, dejansko pa gre za eno- ali dvodnevne trače, ki žal velikokrat niso resnični. Ker ni kredibilnosti, tudi ni mojega zaupanja.

Ali je o vas krožila kakšna neresnica?

Po svetovnem prvenstvu na Kulmu sem bil en mesec zaročen.

Zdaj pa kroži govorica, da se boste poročili?

Torej še ena.

Vaša filozofija je, da vas zanima pot in ne cilj. Kakšna bo pot zdaj, ko ste na vrhu skakalnega športa in je nad vami le še nebo?

Po športni plati sem dosegel vrh, osebnostno še zdaleč ne. Na vrhu ne bom mogel ostati večno, že zaradi zakonov narave ne, saj se telo stara. Treba se bo prilagoditi in najti tudi uspešno pot s hriba navzdol. Če se na vsaki poti, naj bo uspešna ali neuspešna, nekaj naučim, bo šla pot še vedno navzgor.

Ali obstaja nevarnost, da vas bodo, potem ko ste bili tako suvereni, skušali naslednje leto z različnimi triki vreči z vrha?

Možnost je vedno. Obeta se še eno novo merjenje. Če jim nisi všeč, te bodo spravili z vrha. Če ne drugače, ti bodo zmešali glavo.

Vas je kdaj strah, da bi se zgodil zdrs, kot se je Avstrijcu Gregorju Schlierenzauerju, ki je vrsto let dajal vtis nepremagljivosti?

Bil sem šokiran, ko sem spremljal, kaj se dogaja človeku, ki je bil resnično na vrhu, potem pa mu je šlo tako slabo, da je sezono zaključil kar sredi zime. Očitno se mu je v glavi marsikaj dogajalo, da je rekel, da je za to sezono skokov dovolj. Tedaj spoznaš, da nisi večen, da lahko vedno pride neuspeh. Za nameček si je na smučanju poškodoval še kolenske vezi. Ko gre narobe, gre očitno vse narobe.

Ste eden redkih športnikov, ki ne sodelujete s psihologom. Ali ste sam sebi najboljši psiholog?

V strokovnem štabu imam dovolj ljudi, ki mi znajo povedati točno tisto, kar potrebujem, saj so me spoznali skozi leta sodelovanja. Če bi začel delati s psihologom pri 16, 17 letih, bi bilo drugače. Če bi se zdaj odločil za psihologa, bi potrebovala sto ur, da bi vedela, kaj sploh hočeva in zakaj se je kaj zgodilo.

Vas kdaj prime, da ne bi šli na trening ali da bi prešpricali kakšno vajo?

Mi na misel ne pride, da bi na treningu kaj prešprical. Ko imaš trening zjutraj, greš nato domov, nekaj poješ, zaspiš na kavču za pol ure in se ti včasih ne ljubi na trening. Ko se usedem v avto in se peljem, ni več takšnih misli.

Selektor Goran Janus pravi, da ste z uspehi postali pikolovski in greste v detajle.

Boljši ko sem, bolj sem tečen. Ko si pri vrhu, skačeš dobro, a če hočeš biti še boljši, odločajo detajli. Prav majhne stvari so tiste, ki odločajo, ali boš prvi, drugi, tretji... Ko hočeš biti najboljši, boš iskal malenkosti, ki jih je najtežje opaziti, videti in popraviti.

Vaš slog skakanja je ekstremen, saj greste z glavo med smuči. Včasih so tako skakali Japonci. Ali so bili vaši vzorniki?

Nikogar nisem posnemal, ampak le poslušal trenerje. Tako se pač razvije tehnika pri vsakem posamezniku. Razlog za takšen stil je, da imam zelo gibljive gležnje, zato se mi smuči približajo. Če bi bil bolj ulomljen, bi bilo več praznine med glavo in smučmi.

Ali to pomeni, da ste tudi bolj pogumni? Ste se kdaj raztreščili?

Ko sem bil majhen, sem se zaradi preveč agresivnega skakanja dvakrat raztreščil. Iz padcev sem se naučil marsikaj. Kar pa se poguma tiče, sta brat Domen in Jurij Tepeš veliko bolj brezkompromisna kot jaz.

Za razliko od tekmecev ste takoj po odskoku že v položaju za letenje.

Včasih tvegam, ker ne vem, kaj me čaka. To je faza preleta, ki mi je kar nekaj časa delala težave, zato nisem prišel dovolj med smuči in se ulegel na zračno blazino. Veliko smo trenirali, da je ta del skoka čim hitrejši, a obenem tekoč.

Pri vas ni opazno, da bi za korekcijo uporabljali roke.

Sem človek, ki vztraja do konca. Ko smo na treningu, vidiš, da enemu smučka zaniha in takoj zamaha z rokami in začne se misija reševanja. Pri meni gre smučka včasih navzdol, a ne reagiram z roko, ampak trznem s telesom in čakam do zadnjega trenutka, ali bo šlo ali ne. Je pa res, da je ob takšnem slogu večja nevarnost za padec, saj ni več dovolj časa, da bi se ujel.

V Planici letos ni bilo svetovnega rekorda. Manevrskega prostora po doskoku je bilo le pet metrov.

To se je videlo že na preizkusu letalnice pri padcu Bartola, ki je pokazal vse nevarnosti v povezavi z rekordi. Podobno se je zgodilo Fincu Ahonenu na stari letalnici pri poletu 240 metrov. Če bi bil letos v Planici skakalec, ki bi imel najboljši konec tedna v karieri, bi padel svetovni rekord. Če bi žirija hotela rekord, bi zaletišče dvignila za luknjo ali dve, da bi bilo več hitrosti. To pomeni več poletov okoli 240, 245 metrov, nakar bi prišel tekmovalec z izvenserijskim koncem tedna ter naredil popoln skok, letel do rekorda, padel in se polomil. Letos je bilo zaletišče postavljeno tako, da bi skakalec, ki bi imel sanjski vikend, skočil do rekorda in obstal na nogah.

Za vas navija tudi Zdravko Čolić, po nekdanji Jugoslaviji imate veliko navijačev. Kako reagirajo na vas v tujini?

Nad menoj so bili navdušeni tudi v Los Angelesu, ko sem bil na obisku pri Anžetu Kopitarju. Na Poljskem so vsi zelo navdušeni, pred hotelom so dekleta, ki ves dan čakajo na avtograme. Tudi Norvežani mi privoščijo uspeh. Ko si zelo dolgo v ospredju, pa se te v tujini tudi naveličajo, če ni domačega junaka med najboljšimi.

Znano je, da vas je oče poslal v gozd, da ste pripravili drva za zimo. Ste zdaj, ko ste najboljši na svetu, oproščeni vožnje traktorja in podiranja dreves?

Ko sem bil mlajši, me je poslal v gozd, zdaj pa je delo v naravi zame odličen odklop. Še posebej v gozdu moraš biti pozoren na veliko stvari, da ne pride do nesreče, glava je zaposlena s popolnoma drugimi stvarmi, tako da čisto odklopim od vsakdana. Ko pridem domov, sem povsem izčrpan, vse me boli, enkrat sem bil tako utrujen, da tudi žlice nisem mogel nesti v usta. Čeprav zmagujem, grem še vedno delat v gozd, maj pa je najboljši mesec za sečnjo.

Imate kaj časa za študij?

Ne. Je preložen za nekaj let. Po srednji šoli sem se vpisal na Fakulteto za organizacijske vede v Kranju predvsem zaradi logistike, ker je blizu skakalnica. Študij je zahteval veliko usklajevanja, ko pa sem se končno dogovoril, sem ugotovil, da ne vem, kdo bi mi posodil zapiske, in mi je zmanjkalo energije.