Včeraj ste prikazali najboljše polete v vseh štirih dneh v Planici in bili suvereni v svojem slogu.

Res je. Prva tekma, ki je bila narejena tako, kot so moje sposobnosti in sem jo pričakoval že od prvega dne. Naredil sem dva dolga poleta brez kriljenja, mahanja in presenečanja samega sebe.

Ali bi bilo letos v Planici možno skočiti svetovni rekord?

Če bi bilo možno, bi se zgodil. Svetovnega rekorda ne moreš prisiliti ali izsiliti, ampak se zgodi. Povprečna dolžina poletov vseh tekmovalcev v Planici je veliko boljša, kot le lov za rekordom. Rekorde se dosega le z razvojem. Tako kot prvi avto na svetu ni drvel s 300 kilometri na uro, tudi skakalci ne moremo narediti tako velike letalnice, da bomo takoj skočili 400 metrov.

Zadnji dan v Planici, zlasti trenutki od doskoka do konca podelitve so bili nabiti s čustvi.

Da. Najlepše stvari so se zgodile, preden sem zapustil iztek. Najprej me je Robi podrl, nato poškropil s šampanjcem, navijači so mi zapeli himno brez glasbene podlage. Ne vem, koliko športnikov je doživelo kaj takšnega.

Torej se je splačalo čakati še leto dni, da ste končno prejeli veliki kristalni globus.

Nedvomno. Lani je v Planici deževalo na podelitvi, očitno je bilo tudi v tem veliko simbolike. Letos je vreme vzdržalo, tudi simbolično.

V rokah imate palčki. Zakaj?

Bobnarski. Dobil sem ju od rock skupine Mi2. Ne bom ju vrgel med gledalce, ker ju potrebujem, če bo kdo preveč siten.

Pravite, da je za vas novo leto, ko se konča sezona v Planici. Je ostalo še dovolj goriva za proslavljanje?

Med vožnjo iz Planice v Kranjsko Goro bo dovolj časa za počitek, da bodo baterije znova polne za proslavljanje.

Po štiri mesece dolgi sezoni je pred vami dan brez treninga. Ali se boste lahko navadili na brezdelje?

Z lahkoto. V torek se obveznosti začnejo ob 7.30 in bodo trajale do četrtka do 22. ure.

Nato boste imeli mir pred mediji. Ali se že veselite?

Ni potrebe. Letos ni bilo veliko napadanja, obe strani sta bili disciplinirani. Lažje bo šele, ko bom šel stran od vsega dogajanja in bom začel uporabljati nove besede, ki jih potrebujem na drugih področjih življenja.

Kaj si boste privoščili na prvi prosti dan po vseh obveznostih?

Počitek. Ne vem, za koliko dni bom povsem odmislil skoke. Prihajajo tedni brez obveznosti, ko lahko počnem, kar mi srce poželi.

Za vami je sezona, da boljša ne bo mogla biti?

Bil sem konstanten in v odlični formi vso sezono. Že zdaj vas opozarjam, da se bo takšna sezona še težko kdaj zgodila.

Kaj to pomeni? Ali se bojite pritiska?

Pritisk bo zanesljivo prišel, saj vas poznam (smeh). Dolgo časa je trajalo, da je en človek postavil takšne rekorde. Ne zgodijo se vsako leto. Težko je vsako zimo biti tako suveren.

Ali se sploh zavedate, kaj vse ste dosegli v letošnji sezoni?

S Planico je bilo toliko dela, da ni bilo časa za razmišljanje o tem. Šel sem tja, kamor so me napotili in se smehljal takrat, ko sem moral in je bilo zaželeno.

Vso sezono ste delovali zelo samozavestno.

Raste s športnimi uspehi. V preteklosti sem bil veliko bolj negotov in nesamozavesten. Samozavesten sem v domačem okolju, če pa pridem v novo okolje, samozavest zelo uplahne. Eni pridejo zelo samozavestni in na vse gledajo zviška, jaz sem prišel v skoke zelo preplašen. Počasi sem se izpopolnil in z uspehi pridobil samozavest.

Kaj vas je najbolj presenetilo v sezoni?

Tole vprašanje. (premislek) Brat Domen. Včasih novinci v svetovnem pokalu niso naredili takšnega preskoka, kot je Domen, ki je takoj skočil med deseterico. Rekel sem si, da je to prva tekma. Na naslednji tekmi v Lillehammerju je bil uvrščen pred menoj. Ko je bil v Engelbergu na stopničkah, sem rekel, da je to zelo dobro. Nato mu je zelo dobro uspevalo do konca sezone. Za letalnico je še premalo zrel. Ker se še ničesar ne boji, še ni primeren za letalnico.

Izziv za naslednjo sezono?

Če bom naslednjo skakal na takšni ravni, kot sem letos, ne bom več v ospredju, torej bom moral napredovati. Skoki se razvijajo, tekme so vsako leto z nižjih zaletišč, kar pomeni, da se razvija tehnika.

Mnogi vas postavljajo za zgled vsej Sloveniji. Kakšen občutek in izziv je za vas, da ste navdih vsem rojakom?

Občutek je dober, a obenem velik izziv, ker imam s tem še več dela, saj me opazuje in spremlja vse več ljudi. Če hočeš biti vzor, lahko največ pokažeš z zgledom. Eno je govoriti, drugo pa delati. Očitno se moram lepo obnašati.