Dobro obiskani Vikendi odprtih vrat, ki so si jih omislili v Razvojnem centru Srca Slovenije, bodo popestrili tudi letošnjo pomlad in poletje v osrčju Slovenije. Začeli so se ta konec tedna v Kamniku, mestu s tisočletno zgodovino s pristno kulinarično in rokodelsko ponudbo.

Vikendi odprtih vrat so zasnovani tako, da je mogoče v enem koncu tedna obiskati več točk, ki so označene s srčki, ter tako celoviteje raziskati in spoznati določeno lokalno območje. »Gostitelji obiskovalcem povsod ponujajo posebne ugodnosti in presenečenja,« je napovedala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije, kjer letos načrtujejo pet takšnih vikendov.

Zvrstili se bodo do jeseni, kamniškemu bo v maju sledil vikend v Šmartnem pri Litiji, v juniju v Litiji, v Lukovici in Mengšu pa bosta Vikenda odprtih vrat v septembru.

»Naša posebnost je, da ne ločimo turizma od podjetništva in drugih dejavnosti, temveč jih skupaj z ljudmi povezujemo. V lokalno okolje prinašamo pobude, v katerih vidijo priložnosti za lasten razvoj. Gre za drugačne, unikatne ideje, vezane na ključne sposobnosti območja,« je poudarila direktorica Gradiškova.

Vsakemu obiskovalcu bodo podarili sadiko

»Posledično se krepi in bogati turistična ponudba, dobra promocija, ki jo skupaj zagotavljamo, pa prinese nove obiskovalce turističnih točk tudi v drugih dneh leta,« se je z njo strinjala Božena Peterlin, direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, kjer bodo lahko obiskovalci danes obiskali tržnico Okusi Kamnika – Podeželje in Eko na Šutni. Vsakemu obiskovalcu bodo podarili sadiko. V Hiši keramike Zakaj pa ne majolka si bo mogoče ogledati dela na lončarskem vretenu in poslikave beloprstene keramike. Srček vabi tudi v edinstven živi muzej, več kot 350 let staro Budnarjevo hišo s črno kuhinjo v Zgornjih Palovčah.

Na seznam doživetij so se vpisali tudi v Kavarni Veronika s kloštrskimi kremšnitami, trgovini z zdravo prehrano Zlata ptička, v Domu v Kamniški Bistrici, kjer ponujajo svaljke s trničem in rokovnjačevim kruhom, v B & B hostlu in pubu Pod skalo z več vrstami piva, v Termah Snovik, na Veliki planini z edinstvenim pastirskim naseljem, v Zdravilnem gaju Tunjice, Gostilni in penzionu Repnik z brezplačno degustacijo tuhinjske file ter v Kavarnici na Glavnem trgu z žganjem iz vršičkov in storžev ruševja. av