Potem ko je bil dolgo časa na prvem mestu po višini izplačane odškodnine ljubljanski UKC, je primat prevzela postojnska porodnišnica. Ta bo morala – ko sodba postane pravnomočna – družini 11-letnega dečka iz Nove Gorice, ki je priklenjen na invalidski voziček, skupaj z obrestmi plačati 845.000 evrov odškodnine.

Po oceni odvetnika Andreja Pitaka, ki ima veliko izkušenj s sodnimi postopki ob napakah pri zdravljenju, je sedanja pot do odškodnin povsem neprimerna. »Zavarovalniški sistem ne deluje, saj zdravstveni zavodi poklicno odgovornost zavarujejo za prenizke vsote. V samih zdravstvenih zavodih pa ne deluje sistem odkrivanja napak,« je prepričan. Kritičen je tudi do pravosodja. »To se kot pijanec plota drži neke sodne prakse, ki določa izjemno nizke odškodnine. Poleg tega se pravna teorija drži načela, da odškodnina ne sme biti kazen,« razlaga. Ob redki sodni praksi je tudi vsak primer drugačen, je prepričan odvetnik, ki je med drugim zastopal svojce pokojnega Bora Nekrepa. Odškodnina, ki je bila v tem primeru dosežena v zunajsodni poravnavi z mariborskim UKC, ostaja skrivnost.

Pitako poudarja, da v Avstriji in Nemčiji več kot 60 odstotkov pritožb oškodovancev zaradi napak pri zdravljenju rešijo zunajsodno pri lokalni zdravniški zbornici, sodišča pa imajo senate, specializirane za tovrstne primere.

Presežek krijejo bolnišnice

Slovenske bolnišnice imajo z zavarovalnicami sklenjeno zavarovanje za splošno odškodninsko odgovornost in poklicno odgovornost zdravstvenega osebja za strokovne napake. Kot pojasnjujejo v UKC Ljubljana, v višini zavarovalne vsote odškodnino krije zavarovalnica. UKC ji je dolžan posredovati vse podatke o zadevi, podati prijavo škodnega dogodka, končno odločitev o poravnavi ali zavrnitvi zahtevka pa sprejema zavarovalnica.

Bolnišnica plača odškodnino, če ta presega zavarovalno vsoto, dogovorjeno z zavarovalno polico. Tako se je na primer zgodilo v primeru najvišje izplačane odškodnine v višini 220.000 evrov. Del je bil poplačan iz zavarovalne osnove, presežek pa je poravnal UKC.

Največja bolnišnica ima zavarovano odgovornost in zavarovanje poklicne odgovornosti pri zavarovalnici Adriatic, zavarovalna vsota pa je različna glede na kliniko in se giblje od 100.000 do 150.000 evrov za posamezni primer. V mariborskem kliničnem centru štejejo te podatke za »uradno skrivnost«, v celjski bolnišnici pa premija za zavarovanje poklicne odgovornosti znaša 162.766 evrov. Splošna bolnišnica Novo mesto ima za primer zdravniške napake sklenjeno pogodbo z zavarovalnico za zavarovalno vsoto 150.000 evrov.

Od tisoč do več deset tisoč evrov visoke odškodnine

Višine odškodninskih zahtevkov pacientov so različne in se gibljejo od manj kot tisoč do več deset tisoč evrov, nekateri pa so sprva postavljeni tudi bistveno višje. Pri že omenjenem najvišjem doslej izplačanem znesku, 220.000 evrov, je šlo za primer iz leta 1992, ko je enoletna deklica utrpela trajne poškodbe možganov. Za slovenske razmere visoko odškodnino, 160.000 evrov, pa je prejel mladenič, ki so mu amputirali nogo pod kolenom. Na ptujskem sodišču so mu sprva prisodili 474.000 evrov, a so višji sodniki po pritožbi ta znesek znižali.