Po naših informacijah bodo posel dobile KF Finance. Po kakšni ceni bo družba odkupila terjatve, uradno ni znano, neuradno pa naj bi računali na okoli 80-odstotni popust, kar je še višji popust od tistega, po katerem so banke slabe terjatve prenašale na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Terjatve bi torej odkupili za okoli 160 milijonov evrov. Paket terjatev bo sicer kupil njihov britanski partner – imena nam ni uspelo izvedeti –, KF Finance pa bodo njihov lokalni izvajalec, kar naj bi jim prineslo precejšnjo provizijo. V NLB so potrdili, da strategija NLB Skupine predvideva tudi možnost prodaje paketa slabih terjatev. »Banka je obvestilo o začetku iskanja vlagateljev za nakup portfelja problematičnih terjatev objavila oktobra na portalu Ljubljanske borze, podrobnejših informacij pa v tej fazi ne moremo razkriti,« pojasnjujejo pri NLB. Solastnik KF Financ Matjaž Filipič pravi podobno: »Ker so postopki še v teku in ker nas k molčečnosti zavezuje dogovor z NLB, zadeve ne bomo komentirali.«

Podpis pogodbe le še formalnost?

Skorajšnja sklenitev posla – po besedah našega sogovornika naj bi bil podpis pogodbe o nakupu terjatev bolj ali manj le še formalnost – v novo luč postavlja tudi nedavni nakup družbe za zunajsodno izterjavo terjatev Pro Kolekta od SID banke. KF Finance so namreč Pro Kolekt od SID banke kupile v vlogi svetovalca pri prodaji. V SID banki so takrat zagotavljali, da KF Finance niso izkoriščale notranjih informacij o Pro Kolektu, da so v banki prodajo zavrnili zaradi prenizkih ponujenih cen in da so nazadnje prodajni posel sklenili s svetovalcem, saj je slednji ponudil največ. Koliko, ni znano, so pa takrat po zagotovilih SID banke za omenjeno ceno Pro Kolekt ponujali v odkup preostalim interesentom, a cene niso bili pripravljeni sprejeti. Bojan Kunovar, eden od lastnikov KF Financ, je takrat zatrdil, da konflikta interesov ni bilo. Postavlja se namreč vprašanje, ali so kot svetovalec res storili vse, da bi pridobili najboljšo možno ceno. »Pro Kolekt smo kupili z namenom dolgoročnega razvoja, kot del skupine KF Finance,« je takrat dejal Kunovar in dodal, da prevzeto podjetje opravlja dejavnost, v kateri vidijo številne sinergije in možnost sodelovanja ter razvoja novih storitev. Ena od teh priložnosti se je očitno že ob prodajanju, kasneje pa ob nakupu Pro Kolekta pokazala pri konkuriranju za 800 milijonov evrov vreden paket slabih terjatev NLB. V KF Financah so očitno sredi poteka obeh prodajnih postopkov – NLB je namero o prodaji terjatev objavila že oktobra lani, Pro Kolekt pa so kupili februarja – zaznali donosno poslovno priložnost.

Terjali bodo predvsem pravne osebe

V KF Financah niso želeli komentirati, ali so ob nakupu Pro Kolekta že dobili znak iz NLB, da bodo uspešni pri potegovanju za paket terjatev. Trg zunajsodnih izterjav slabih terjatev je po besedah našega sogovornika sicer v Sloveniji potencialno zelo donosen posel, saj na trgu ni večjih igralcev in bodo tako praktično orali ledino. V KF Financah se sicer nameravajo po naših informacijah osredotočiti zgolj na izterjave od pravnih oseb, tako zaradi enostavnejših postopkov kot zaradi večjih vrednosti. Terjatve do fizičnih oseb so znatno manjše in tako finančno manj zanimive. V svežnju terjatev naj bi bile tako terjatve do slovenskih dolžnikov kot do dolžnikov po Balkanu. V KF Financah naj bi zaradi velikosti posla tudi dodatno zaposlovali. Z nakupom Pro Kolekta so se v KF Financah sicer izognili tudi dolgotrajnejšemu vzpostavljanju infrastrukture in znanja v dejavnosti. S Pro Kolektom so namreč »kupili« tudi kadre družbe.

NLB sicer ni edina banka, ki na slovenskem trgu paketno prodaja slabe terjatve. Na tak način se nameravajo dela slabih terjatev rešiti tudi v Novi Kreditni banki Maribor (NKBM). V Abanki so nam dejali, da imajo vzpostavljene ustrezne strukture za obvladovanje in upravljanje slabih terjatev, da pa v posameznih primerih slabe terjatve tudi prodajajo, vendar ne paketno. Interesenti za nakup slabih terjatev od bank po naših informacijah sicer računajo, da bo NLB pripravila še drugi paket slabih terjatev in ga ponudila v odkup.