Nadzorni svet Nove Ljubljanske banke (NLB) bo novega predsednika uprave naše največje banke z javnim razpisom iskal do 10. maja, pri tem bo z objavo v britanskem časniku Financial Times pretipal tudi mednarodno finančno sceno, izključena pa niso niti osebna povabila. Nadzorniki si napake pri imenovanju predsednika uprave, kot se je lastnikom pripetila z imenovanjem članov nadzornega sveta, menda ne bodo privoščili. Tudi novoimenovanemu predsedniku uprave NLB bo soglasje izdala Evropska centralna banka (ECB), nadzorniki pa naj bi zagotovilo, da bo izbrani kandidat presojo regulatorja iz Frankfurta prestal, poskušali dobiti že pred imenovanjem.

Iskanje soglasne podpore

Nadzorni svet NLB, ki ga vodi Primož Karpe, si pri iskanju kandidata za naslednika nekdanjega predsednika uprave Janka Medje ne sme privoščiti napake. Po dostopnih informacijah naj bi v nadzornem svetu zato strmeli k temu, da dobi izbrani kandidat za predsednika uprave banke pri nadzornikih soglasno podporo, glede na to, da so predstavniki regulatorja (Banke Slovenije oziroma ECB) prisotni na vseh sejah nadzornega sveta banke in celo njegovih teles, pa tudi z (neformalnim) iskanjem potrditve regulatorjev ne bi smelo biti težav.

Poleg zakonsko določenih pogojev, ki jih morajo izpolnjevati kandidati za predsednika uprave banke, bo tudi tokrat med najpomembnejšimi merili zagotovo ocena sposobnosti in primernosti. Za nominacijsko komisijo nadzornega sveta jo bodo tudi tokrat pripravili v centru za skladnost poslovanja pri NLB, situacije, ko bi bilo soglasje ECB vprašljivo, pa si, kot zagotavljajo neuradni viri, ne bodo dovolili.

Neformalna usklajevanja običajna praksa

V ECB, ki ima pri postopkih ocene sposobnosti in primernosti članov organov upravljanj sistemsko pomembnih bank zadnjo besedo, fiaska z odstopom treh komaj imenovanih nadzornikov NLB ne želijo komentirati. Na sklop vprašanj, ki smo jih naslovili na evropskega regulatorja, tudi glede obsega neformalnih posvetovanj o novih nadzornikih pred začetkom uradnega postopka, so odgovorili le s splošnimi postopkovnimi pojasnili.

Po besedah naših sogovornikov blizu ECB je vnaprejšnje usklajevanje imen med nacionalnim regulatorjem in Frankfurtom sicer običajna praksa, da bi se tako izognili » nerodnostim« ob morebitnem negativnem mnenju ECB. V konkretnem primeru ni jasno, kako intenzivna, če sploh, so bila usklajevanja. V Frankfurtu so namreč zasuti s presojanjem kandidatov za člane organov upravljanja sistemsko pomembnih bank. Lani so jim nacionalni nadzorniki v presojo posredovali kar 2730 imen za člane uprav in nadzornih svetov, zaradi česar so se pri presojanju, kot priznavajo v Frankfurtu, nabrale zamude. Te so sicer odvisne tudi od kakovosti dokumentacije, ki jo ECB posreduje nacionalni regulator in od zahtev ECB po dopolnitvi vloge. Zaradi zamud v odločanju so v ECB lani med letom povečali število zaposlenih, ki se ukvarjajo s presojo sposobnosti in primernosti predlaganih kandidatov.

Iz letnih poročil ECB ni mogoče razbrati, v koliko primerih je regulator kandidatom izdal negativno oceno, prav tako tega podatka niso želeli razkriti v ECB. Po dostopnih informacijah je doslej v Sloveniji zaradi negativnega mnenja ECB odstopila članica nadzornega sveta Abanke Barbara Kürner Čad. Po besedah našega sogovornika blizu ECB sicer ni neobičajno, da regulator formalne odločitve ne sprejme in kandidatom sugerira, da potrditve ne bodo dobili z »zavlačevanjem« postopkov, in sicer z zahtevanjem vse več dokumentacije. Na tak način kandidata brez formalne zavrnitve odvrnejo od vztrajanja pri kandidaturi. Čeprav ima končno besedo pri odločitvi ECB, nacionalni regulator ves čas sodeluje pri pripravi skupne ocene z oddelkom za avtorizacije ECB in nadzorno ekipo, zadolženo za banko.

Za strategijo banke dobra dva tedna časa

Glede na izpostavljenost banke ni pričakovati, da bodo nadzorni svet zasuli s prijavami, se pa z iskanjem predsednika uprave banke s polnim mandatom mudi predvsem zaradi izogibanja morebitnemu zastoju v postopkih privatizacije NLB. K izpopolnitvi mesta njenega šefa so pozvali tudi v Deutsche Bank, ki jo je SDH izbral za svetovanje pri prodaji.

Poleg dokazov o izpolnjevanju zakonsko določenih pogojev morajo kandidati prijavi na razpis predložiti tudi strategijo vodenja poslov NLB in NLB Skupine, za njeno pripravo pa imajo dejansko zgolj dobra dva tedna časa.