Pričakovanja turističnih delavcev pred prvomajskimi prazniki so velika. Številčno največ gostov tradicionalno pričakujejo v Piranu, Ljubljani in na Bledu, glede na dosedanje izkušnje pa bo kar polovica vseh domačih in tujih turistov prvomajske praznike preživela v zdraviliščih ali na slovenski Obali.

»Pričakujemo predvsem goste iz Slovenije, Avstrije, Italije in Nemčije. Hoteli bodo skoraj popolnoma zasedeni,« pravi Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož. Polno zasedenost pričakujejo tudi v Izoli, kjer so bili hoteli 80-odstotno zasedeni že minuli konec tedna. Tudi sicer letošnji obisk turistov na Obali presega lanskega, petino več je tujih gostov. Samo minuli konec tedna so v piranskih hotelih našteli 12.500 nočitev, kar je deset odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Zdravilišča pričakujejo dober obisk

Odlične rezultate in polno zasedenost hotelov bodo ta konec tedna po napovedih imela tudi slovenska zdravilišča. »V prvih treh mesecih tega leta je bil obisk v slovenskih naravnih zdraviliščih nad pričakovanji. Predvsem v marcu smo pri tujih gostih, zlasti pri Italijanih, imeli res visoko rast. Zelo dobro kaže tudi za april, zato upravičeno pričakujemo, da bomo v času prvomajskih praznikov ponovno imeli odlične rezultate in polno zasedenost predvsem hotelskih kapacitet,« odgovarjajo v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

»Gostje se povečini zanimajo za nekajdnevni oddih, v povprečju za tri dni. Poleg domačih gostov bodo večinoma prišli Avstrijci in Italijani,« dodajajo v Thermani Laško. Zdravilišča bodo za prvomajske praznike odprla zunanja termalna kopališča in vodne parke, katerih obisk seveda kroji vreme.

Vreme bo vsaj delno krojilo tudi obisk gorenjskih turističnih krajev, kjer si obetajo dober obisk. V Ljubljani in Mariboru rekordov ne pričakujejo. Glavni razlog za to so po besedah Nike Pirnar iz Turizma Ljubljana neugodni datumi praznikov, ki večini Evropejcev ne prinašajo podaljšanega vikenda.

Maj kot napoved poletja?

Velikonočni in prvomajski prazniki pregovorno veljajo za znanilce (ne)uspešnosti glavne turistične sezone. Nekateri turistični delavci to jemljejo za zlato pravilo, drugi so previdnejši. »Velikonočni in prvomajski prazniki lahko nekaj povedo o prihajajoči poletni sezoni, ne moremo pa se na to popolnoma zanašati,« meni Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož. Če bo tokrat držalo, bo letošnji turistični utrip na Obali pester. V prvih treh mesecih letošnjega leta so hoteli občine Piran ustvarili desetino več nočitev kot v letu 2015. Tudi v Ljubljani so imeli petino več nočitev kot v enakem obdobju lani. »Če se ne bo zgodilo kaj nepredvidenega, pričakujemo v prihodnjih mesecih zmerno rast,« pravi Pirnarjeva iz družbe Ljubljana Turizem. V Zavodu za turizem Maribor Pohorje menijo, da bi bilo na podlagi prvomajskih rezervacij prehitro napovedati, kakšna bo poletna sezona.

Številke obiska v prvih dveh letošnjih mesecih so spodbudne. Ponudniki turističnih postelj so prenočili osem odstotkov več gostov kot v enakem obdobju lani. Kljub temu Livija Kovač Kostantinovič iz Slovenske turistične organizacije pojasnjuje, da v turističnih destinacijah po vsej Sloveniji načeloma izpostavljajo velik vpliv vremena na obiskanost destinacij in se ne želijo prenagliti z napovedmi za poletje.