»Za zdaj kakšnih odpovedi rezervacij ni, vendar česa takega ni mogoče izključiti,« pravijo turistični delavci, ki so v preteklih tednih že dobivali vprašanja posameznih skupin gostov, ali niso begunci morda nastanjeni kar v portoroških hotelih. Vršilka dolžnosti direktorice Turističnega združenja Portorož Patricija Gržinič je ogorčena, da se je država odločila za postavljanje žice na območju najbolj turistične občine, še preden je sploh jasno, ali se bodo begunski tokovi res preusmerili sem.

Pričakujejo ukrepanje ministra Počivalška

»Takšna odločitev države je prenagljena. To bo gotovo škodovalo turizmu na našem območju in pričakujem, da se bo resorni minister Zdravko Počivalšek nemudoma odzval in poskušal doseči drugačno rešitev,« pravi Gržiničeva. Po dogodkih v svetu in nazadnje tudi v Parizu je bila naša konkurenčna prednost predvsem ta, da so se turisti pri nas počutili varne. »Postavljanje žice pa bo ta občutek odpravilo. In turistični tokovi se lahko hitro preusmerijo drugam,« opozarja Gržiničeva. Ne verjame, da bi Hrvatje kdaj dopustili, da bi se begunski tokovi preusmerili čez Istro, ki je ključna za njihov turizem. Zato je žica ob reki Dragonji nepotrebna.

V portoroških hotelih bodo tudi letošnje božično-novoletne praznike preživljali predvsem Avstrijci, Italijani in Nemci. »Za božične praznike je zasedenost hotelov pričakovano nižja, saj božič ljudje raje preživljajo doma, med novoletnimi prazniki pa naj bi bili hoteli polno zasedeni. Če seveda žica v naslednjih dneh omenjenih turistov ne bo odvrnila od prihoda,« še pravi Gržiničeva.

»Odločitev o postavljanju žičnate ograje v Istri je nezaželena in bo povzročila veliko nevšečnosti ljudem, ki ob meji živimo skupaj. Občini Piran bo povzročila tudi gospodarsko škodo, saj živimo predvsem od gostoljubja, dostopnosti in privlačnosti. Istra slovi po povezanosti, odprtosti in strpnosti, zato vanjo žičnate ograje ne sodijo. Bodeča žica nas ne bo varovala in ne bo preprečevala sanj o boljšem in varnejšem življenju, ki jih sanjajo migranti,« pravi piranski župan Peter Bossman.

Vse več pozivov k uporu proti žici

Nameščanju žice tik ob reki Dragonji nasprotujeta tudi predsednica krajevne skupnosti Dragonja Ingrid Mahnič in predsednik krajevne skupnosti Sečovlje Denis Fakin. Menita, da je to popolna norost. Fakin se nikakor ne more sprijazniti niti s pogledom na vojake, ki postavljajo žico. »Ko je reka poplavljala in je bila vsa dolina pod vodo, ni bilo vojske na pomoč,« je kritičen Fakin. Ne izključuje možnosti incidentov, če bo vojska nadaljevala nameščanje žice tudi proti Sečovljam. Vse več je tudi pozivov k uporu proti postavljanju žice.

»Očitno je treba ustvariti videz, da država skrbi za varnost državljanov, pred Evropo pa schengensko držo, drugače si te norije ne znamo razložiti,« je ogorčena Ingrid Mahnič, ki ima tudi turistično kmetijo prav v neposredni bližini, kjer bo stala žica. Na koprski občini so pojasnili, da jih je država obvestila o nameri in da pričakujejo, da bo žica tukaj nameščena le do spomladi. Tudi za lastnike kmetijskih zemljišč, ki jim žica preprečuje dostop do njih, naj bi poskrbeli.