Alenka Gabrovec, stalna skrbnica dveh koroških dečkov, ki sta po hudi družinski tragediji na varnem v rejniški družini, je v torek na tiskovni konferenci poudarila: »Dečka sta prišla v ljubečo rejniško družino. Potrebujeta mir, ne pa da se ju izpostavlja v javnosti!« Ravno zato nihče od tistih, ki so kakor koli povezani z reševanjem tega problema, ne želi razkriti, kjer fantka živita. Znano je, da je najmlajši star komaj tri leta, njegov petletni bratec pa ima že dolgo zdravstvene težave in zato potrebuje še dodatno skrb in drugačen, tudi strokoven pristop.

Starejši bratec še ne bo šel v šolo

Po besedah Gabrovčeve sta otroka razigrana. Čeprav bo starejši letos dopolnil šest let, so se strokovne službe odločile, da septembra še ne bo šel v prvi razred in da je zanj bolje, da mu zagotovijo še eno leto otroštva brez šolskih obveznosti. Gabrovčeva je skupaj z odvetnicama Nušo Maček in Simono Marko, ki zastopata Center za socialno delo Velenje in Center za socialno delo Slovenj Gradec, zelo na hitro in nepričakovano sklicala tiskovno konferenco. K temu jo je vzpodbudila tiskovna konferenca, ki jo je samo dan prej organiziral odvetnik Velimir Cugmas, zastopnik babice Marije Otorepec.

Po njegovem prepričanju je država na nezakonit način odvzela otroka, babica in dedek pa naj bi lepo in ljubeče skrbela zanju. Po sodni poti bo poskušal doseči, da bo babica postala rejnica obeh otrok. Napovedal je celo, da bo babičino pravico, če bo treba, poiskal tudi na evropskem sodišču in da je storil vse, kar je v njegovi moči, da bi država priprtemu očetu odvzela očetovske pravice. V nepravdnem postopku po njegovem prepričanju ni treba, da je oče pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje umora, in da je povsem dovolj, da je tega utemeljeno osumljen. Napovedal je tudi, da bo Otorepčeva na sodišču povedala, da je njen zet že pred decembrskim umorom napovedoval, da se bo vse skupaj slabo končalo. Rekel naj bi ji, da bo njeno hčerko ubil, vnuka pa poslal v rejo.

Pomembna sta le otroka

Odvetnica Nuša Maček je poudarila, da bi se morali vsi zavedati, da sta v tej zelo žalostni zgodbi resnično pomembna samo fantka, ki se jima je zgodilo to, kar se ne bi smelo zgoditi nobenemu otroku. Znano je, da se nista rodila v urejeni družini in da sta bila najbrž pogosto priča silovitim prepirom med materjo in očetom, ki je bil zaradi nasilništva celo zaprt. Decembra lani sta v bistvu v eni noči izgubila oba. Mamo zato, ker je umrla, očeta pa zato, ker se je znašel za zapahi. Mediji smo se o umoru na široko razpisali, potem pa je zgodba počasi utonila v pozabo. Ponovno je prišla na naslovnice, ko je država otroka namestila v rejniško družino. Odvetnici in skrbnica sta tiskovno konferenco pomenljivo naslovili: »Primer (zlo)rabe medijev kot pomoč pri žalovanju ob izgubi hčerke, ko so potrebe otroka pozabljene.«

Nikakor se jim tudi ne zdi prav, da je babica Marija Otorepec zavrnila enourne stike z vnukoma, in to zgolj zato, ker pač ni dosegla tega, kar si želi. Ali ju bo smela videti za dalj časa in ali bo nekoč smela postati tudi njuna skrbnica, bo odločilo sodišče, ki bo zagotovo pozorno prisluhnilo obema stranema, verjetno pridobilo mnenje strokovnjaka in nato neodvisno razsodilo v korist dečkov. Po besedah njune skrbnice se oba na srečo hitro navežeta na vsakogar, ki je prijazen do njiju, in sta zdaj resnično v dobrih rokah.