Nadzor socialne inšpekcije je potrdil, da so v Centru za socialno delo (CSD) Velenje ravnali strokovno in zakonito, ko so dečka, ki sta po umoru njune mame tri mesece bivala pri starih starših, minuli teden premestili v rejniško družino. Podrobno poročilo o primeru je po tem, ko so se v javnosti pojavili kritike in dvomi o odločitvi velenjskega centra, zahtevala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Kot je pojasnila ministrica, je socialna inšpekcija ugotovila, da nepravilnosti ni bilo in da je bila odločitev za premestitev tri in pet let starih bratcev v rejniško družino v največjo korist obeh otrok. »Po zagotovilih delavk CSD in po mnenju zdravnika, ki ju je pregledal, se dečka počutita dobro, sta vesela in razigrana,« je še dejala Kopač-Mrakova.

Primer je sprožil buren odziv javnosti, zdaj pa se bo očitno preselil tudi na politični parket. Medtem ko so predstavniki pristojnih služb včeraj predstavljali rezultate izrednega nadzora, je namreč predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša prek socialnega omrežja twitter že pozval k interpelaciji ministrice.

Starost in socialni položaj nista bila razlog

Zaradi varovanja osebnih podatkov, predvsem pa zaščite otrok in drugih vpletenih, podrobnosti o primeru včeraj sicer niso mogli razkriti. Direktorica CSD Velenje Lidija Hartman Koletnik pa je zanikala, da so bile starost in bivalne razmere starih staršev razlog za napotitev dečkov k rejnikom. »Z družino smo delali več let, dejansko že pred rojstvom otrok,« je povedala direktorica in dodala, da so v centru stremeli k temu, da bi bili v življenje obeh otrok vključeni tako rejniki kot tudi stari starši, pri katerih bi dečka bivala ob koncu tedna.

Kot smo poročali, sta bratca po tragičnem dogodku, ko je njun oče konec lanskega leta umoril njuno mamo, živela pri starih starših po mamini strani, minuli teden pa so delavci centra sredi dopoldneva otroka odpeljali iz vrtca k rejnikom. Babica in dedek naj bi bila o tem, da so se v CSD bolj nagibali k temu, da bodo vnuke namestili v rejniško družino, obveščena in sprva pri tem tudi sodelovala. »Starih staršev nismo želeli izključiti in jih tudi nočemo. A ker so v določenem trenutku nehali sodelovati, se je strokovni tim odločil, da je v največjo korist otrok, da ju namestimo v rejniško družino,« je odločitev, ki so jo v CSD Velenje sprejeli v sodelovanju s strokovno službo slovenjgraškega CSD, zdravstveno službo, psihologom in vzgojiteljem, pojasnila Hartman-Koletnikova. Kot je zagotovila sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva, so bili stari starši o razlogih za premestitev vnukov k rejnikom seznanjeni.

»Gre za otroke, ne za stare starše«

Da je bilo ravnanje velenjskega CSD strokovno in zakonito, je potrdil tudi direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski. Pojasnil je, da je inšpekcija preverila vsa ravnanja centra, tudi tista pred tragičnim dogodkom. »V CSD so ocenili, da stari starši v tem trenutku za rejništvo še niso sposobni, je pa seveda možno, da bo čez pol leta drugače. A trenutno takšna odločitev ne bi bila v korist otrok,« je povedal Stefanoski in ob tem poudaril, da »gre ne nazadnje za otroke, ne za stare starše«.

Takoj ko se bo dogajanje nekoliko umirilo, naj bi dečkoma spet omogočili stik z babico in dedkom, ki si ga otroka tudi želita. »Če bomo lahko skupaj sodelovali in poiskali rešitve, bomo poskušali vzpostaviti stik, kot je bilo tudi načrtovano. Tukaj so vikendi, prazniki, pogosti stiki. Rejniška družina naj bi bila namreč starim staršem zdaj v pomoč, ko se bodo razmere umirile, pa bi naj bili stari starši v pomoč rejniški družini,« je pojasnila Kuzmanič-Korvova. Dodala je, da se v centrih vedno trudijo, da se ne prekinejo odnosi z družinskimi člani, tudi prijatelji, ki so imeli in imajo v otrokovem življenju pomembno vlogo. »Tovrstni stiki so pomembni, saj če ne prej, otrok v puberteti začne iskati svoje korenine.«

Ministrica: Interpelacija zloraba v politične namene

»Po namestitvi otrok v rejniško družino sta stara starša še vedno dedek in babica in tega jima nihče ne more odvzeti. Odločalo se je o tem, kaj je najbolje za otroka. Pri vzgoji otrok je bila poleg rejnikov predvidena tudi vloga starih staršev,« je poudarila tudi Kopač-Mrakova. Ministrica sicer razume čustven odziv javnosti – podporniki starih staršev so svoje nestrinjanje z odločitvijo včeraj izrazili na protestu pred CSD Velenje –, vendar je prepričana, da mora v takšnih primerih odločati stroka. »Nihče ne ve in ne more soditi, kaj se dogaja za štirimi stenami. Zato mora pri tem, kaj je bolje za otroka, odločati stroka in ne ulica, mediji, ne socialna omrežja, niti ne sosedje, ker vemo premalo. Vodilo stroke pa je, da mora vedno soditi v korist otrok,« je dejala ministrica, ki se je tudi že odzvala na napovedano interpelacijo in jo, kot je včeraj poročala STA, označila kot »zlorabo konkretnega primera v politične namene«.