Slovenska hokejska reprezentanca nima večjih skrbi pred nadaljevanjem svetovnega prvenstva skupine B. Po uvodnih dveh tekmah je s polnim izkupičkom sama na vrhu lestvice, od vseh šestih udeležencev turnirja pa deluje najbolj zanesljivo, zato povratek v elitni razred ne bi smel biti vprašljiv. Risi bodo nocoj nabrusili kremplje proti gostiteljem Poljakom, juti popoldne jih čaka še dvoboj s Korejo.

Koreja se že pripravlja na OI 2018

Ravno Koreja je s porazom po kazenskih strelih proti Avstriji in visoki zmagi nad Poljsko postala najprijetnejše presenečenje dosedanjega dela prvenstva. Azijci bodo čez dve leti gostili zimske olimpijske igre, zato so prevetrili igralski kader. Korejske barve v Katovicah brani šest naturaliziranih hokejistov iz Severne Amerike, spremenjena reprezentanca pa v drugoligaški konkurenci ni več tako lahek plen kot nekoč. »Koreja igra trdo in na meji prekrška. Morda bo jutrišnja tekma za Slovenijo celo najzanimivejša na prvenstvu. Od Poljske sem pričakoval več, a očitno še niso tako dobri, da bi dosegli staro slavo,« pravi legendarni Rudi Hiti, nekdanji prepoznavni hokejist in selektor članske reprezentance, povrhu pa tudi član ugledne mednarodne hiše slavnih v Torontu.

Slovenija bo v Katovicah odslej močnejša za Roberta Saboliča, ki je v nedeljo zvečer s porazom proti Liberecu sklenil finalno serijo na Češkem. Sabolič se je slovenski vrsti priključil že včeraj, selektor Nik Zupančič pa mu bo pričakovano zaupal mesto v udarnem napadu ob dobrih prijateljih Roku Tičarju in Žigi Jegliču. Omenjeni trije so že pred leti nadvse uspešno nastopali v dresu Jesenic, ob njihovem odhodu v tujino pa sta v zadnjem obdobju v istem klubu igrala le Tičar in Jeglič. »Sabolič je velika pridobitev za slovensko reprezentanco. Ker je v polnem tekmovalnem ritmu, mu ne bo težko odigrati zadnjih treh tekem na prvenstvu,« meni Hiti, ki je Slovenijo kot selektor nazadnje vodil leta 2000. Tedaj je bilo prvenstvo skupine B prav tako v Katovicah, a zaradi številnih nesoglasij znotraj reprezentance odmevnejšega uspeha ni bilo.

Rudi Hiti je prepričan, da bo tokrat drugače. Naš sogovornik Slovenijo praktično že vidi na šampionatu 2017, ki bo potekal v Nemčiji in Franciji: »Naša reprezentanca je na turnirju dovolj superiorna. Čeprav so Italijani dolgo držali neodločen izid, smo imeli več od igre, zato zmaga ni bila nikdar pod vprašajem. Tri slovenske peterke so drsalno na tako visoki ravni, da se to odraža v moči reprezentance. Posebej gre izpostaviti vratarje, ki so verjetno najbolj napredovali. Na tej ravni stežka dobijo tri ali štiri zadetke. Obenem ima Slovenija veliko izkušenj z igranjem zahtevnih tekem v skupini A, kar ji ob tako zavzetem pristopu zagotovo pomaga pri vsakokratnem naskakovanju v višji razred svetovnega hokeja.«

V Minsku težje kot v Katovicah

Rudi Hiti je podčrtal vpliv selektorja Nika Zupančiča, ki v Katovicah prvič samostojno vodi izbrano vrsto, potem ko je bil v zadnjih petih letih pomočnik Matjaža Kopitarja. »Zupančič me je pozitivno presenetil. Pozna se, da je deloholik in da se je izdatno posvetil delu z reprezentanco. Doslej še ni bil v tako odgovorni vlogi, a za zdaj kaže, da ji je uspešno kos,« ocenjuje Rudi Hiti, ki tudi v nadaljevanju prvenstva proti Poljski, Koreji in Avstriji pričakuje nadaljevanje zmagovitega niza. Ni pozabil spomniti, da je sedanji reprezentančni rod najboljši v slovenski zgodovini, kar se odraža tudi pri igranju hokejistov v tujih ligah, kjer imajo večinoma pomembne vloge.

Po koncu svetovnega prvenstva skupine B se bo slovenska vrsta v celoti posvetila septembrskemu izzivu v Minsku, kjer bo v konkurenci Belorusije, Danske in Poljske naskakovala drugi nastop na olimpijskih igrah pod svojo zastavo. Naloga bo veliko zahtevnejša kot v teh dneh v Katovicah. »V zadnjih letih je opazno, da je Slovenija premočna za igranje v skupini B, med elito pa ji nikakor ne uspe obdržati statusa prvokategornika. V olimpijskih kvalifikacijah bomo imeli boljši igralski kader kot v Katovicah, saj bo navsezadnje nastopil tudi prvi zvezdnik Anže Kopitar, a je vprašanje, ali lahko s tako igro kot zdaj na Poljskem uspemo tudi v Minsku. Če se že prihodnjo pomlad vrnemo v skupino A, bi tam veljalo obstati za nekaj časa,« je sklenil Rudi Hiti.

Svetovno prvenstvo skupine B, 3. krog, danes ob 13. uri: Koreja – Japonska, ob 16.30: Avstrija – Italija, ob 20. uri: Poljska – Slovenija, 4. krog, jutri ob 13. uri: Japonska – Italija, ob 16.30: Slovenija – Koreja, ob 19. uri: Poljska – Avstrija, 5. krog, petek, ob 13. uri: Italija – Koreja, ob 16.30: Slovenija – Avstrija, ob 19. uri: Poljska – Japonska.