Če ste mislili, da trikov lahko naučite samo psa, se motite. Gre tudi pri mačkah, je pa res, da se boste z njimi morali malo bolj potruditi. V primerjavi s psi jih je namreč težje motivirati in precej manj zavzeto sodelujejo s svojimi človeškimi lastniki, manj pa jim pomeni tudi pohvala. Glede na to, da se njihovo življenje vrti predvsem okoli spanja in hrane, bistveno manj pa okoli igre in lova, sploh če vaša mačka spada med tiste, ki niso vajene življenja zunaj hiše in stanovanja, boste pri učenju trikov najdlje prišli s priboljški. Med učenjem namreč ne boste prišli nikamor z negativno spodbudo oziroma kaznovanjem, saj bo vse, kar boste dosegli pri mački, stres, veliko bolje pa se bo odzvala na priboljške. Seveda ne na kakršne koli, saj ima vsaka mačka izbran okus in želje, je pa dejstvo, da so pri mačkah najbolje sprejeti mehki prigrizki in priboljški komercialnih proizvajalcev mačje hrane, ki živali malodane zasvojijo in niso najbolj zdravi, a v majhnih količinah ne bodo povzročili večje škode.

Nagrada za nalogo

Ko imate izbrano hrano, za katero se bo mački zdelo vredno potruditi, začnite učenje in mačko nagradite vsakič, ko bo naredila tisto, kar želite. Ponovite to čim večkrat, da bo dojela, zakaj prejema nagrado, oziroma začela povezovati nagrado z ukazom in opravljeno nalogo. Da bo skratka vedela, da nagrado dobiva za natančno določeno početje ob določenem glasovnem ukazu, na primer sedi, lezi, daj tačko. To počnite dovolj dolgo, da bo mačka osvojila znanje, a vseeno ne predolgo, da se ne začne dolgočasiti. Ko bo znala izvesti trik na ukaz, priboljške počasi začenjajte zamenjevati s klikerjem. Najprej ob izvedbi trika mačko hkrati nagrajujte s hrano in kliknite s klikerjem, potem pa polagoma začnite opuščati hrano, dokler kliker ne bo postal nagrada sam po sebi. Ko boste mačko naučili en trik, lahko preidete na novega, ne pozabite pa, da morate mačko, pa naj gre za kliker ali priboljške, nagraditi v natančno tistem trenutku, ko opravi nalogo.

Poseben trik – uporaba straniščne školjke

Uporaba mačjega stranišča ni poseben trik, saj ga večina mačk osvoji dokaj hitro in sama od sebe, je pa zato toliko večja umetnost, da mačko navadimo na uporabo človeškega stranišča. Prvi korak, ki ga moramo narediti, je ta, da mačje straniške prestavimo k toaletni školjki, nato pa ga začnemo počasi dvigovati – vsakih nekaj dni po nekaj centimetrov, dokler končno ne doseže višine toaletne školjke. Ko je mačka navajena na to višino, pa se začne pravo delo.

V nekaterih trgovinah ali na spletu boste našli posebno mačje stranišče za navajanje mačke na uporabo straniščne školjke, ki je sestavljeno iz obročev v različnih velikostih. Ko boste »stranišče za trening« postavili na toaletno školjko, ga napolnite s posebnim mačjim peskom, ki ga lahko odplaknete v školjki, nato pa vsak teden umikajte obroče drugega za drugim, dokler ne pridete do zadnjega obroča, ki ima enak premer kot toaletna školjka. Nekaterim bo osvajanje znanja šlo hitreje, drugim počasneje, zato umikanje obročev prilagajajte mački in ne skrbite, če ji bo učenje šlo počasi, ker bo prej ali slej suvereno sedela na školjki. Ko boste prišli do zadnjega obroča, bo učenja konec, mačka pa bo od takrat pripravljena na pravo stranišče. Samo še izplakniti ga boste morali za njo.