Srečanje s Svetlano Makarovič

Sobice mačk so prilagojene priložnosti, ogledi in posvojitve pa bodo danes potekali vse 14. do 20. ure. Pomagala vam bo prijazna čarovnica Nina. Čarovnice, kot veste, vedno spremljajo samo mistične črne mačke. Letošnja novost je črnomačje srečanje s Svetlano Makarovič, ki se bo začelo ob 17. uri. Pisateljica bo otrokom v duhu noči čarovnic pripovedovala svoje najbolj znane pravljice o mačkah. Udeležba na srečanju je možna le po predhodni prijavi po elektronski pošti info@zavetisce-ljubljana.si. Pohitite s prijavami, saj je število mest omejeno.

Čaščene kot egipčanske boginje

Stari Egipčani so črnim mačkam pripisovali božansko moč. To niti ni tako težko razumeti, če pogledamo žametne rumenozelene ali žareče rumene oči, elegantno telo, mehko dlako in ostre kremplje ter zobe. Tudi v drugih kulturah je (bila) črna mačka simbol sreče in blaginje. Temačno plat so črnim mačkam najverjetneje pripisali v mračnem srednjem veku. Že črna barva po sebi je veljala za temačne sile. Mačke s svojimi lastnostmi in še črne barve so bile kot nalašč za ''grešne kozle''.

Preganjane v srednjem veku

Že nekdaj so se predvsem ženske, ki so živele bolj odmaknjeno od družbe, raje družile z mačkami. Navadno so te osebe bile tako ali drugače posebne in ni bilo potrebno veliko, da so bile označene za čarovnice, mačke pa za njihove spremljevalke in pomočnice. Po prepričanjih so čarovnice same lahko zavzele podobo črne mačke in se v črni noči prikradle kamor koli. Črne mačke so predstavljale celo samega hudiča. Tako kot čarovnicam so sodili tudi črnim mačkam in jim pripisovali krivdo za nesrečo in številne druge tegobe.

Zaznamovane zaradi mita

Mračni srednji vek je že daleč za nami, vendar marsikaj ostaja v naši zavesti ali vsaj podzavesti. Tako so predvsem črne mačke ohranile skrivnostnost, ob čemer ima še marsikdo pomisleke ali celo občuti nelagodje, strah. Nastalo je veliko mitov. Eden najbolj znanih je nesreča, če nam črna mačka prekriža pot. Ta mit, ki naj bi nastal takrat, ko so odkrivali Ameriko, poznajo in vanj na žalost verjamejo tudi mladi. To ''znanje'' jim najpogosteje posredujejo stari starši.

Zaradi svoje barve težje najdejo dom

Tudi v zavetišču čutijo drugačnost črnih mačk, in sicer tako, da jim težje najdejo dom; veliko hitreje ga najdejo tigraste. Za mačke črne barve se po njihovih izkušnjah odločajo posvojitelji, ki so črno mačko že imeli.