Ponudba je pestra in raznolika, prav tako kakovost, saj je 20 izdelkov na testu prejelo od ocene zelo dobro do ocene povprečno. Raznolike pa so tudi cene; za kilogram briketov so odšteli med 1,19 in 13,86 evra. Tokrat je bil prav na vrhu najdražji izdelek na testu, a kar nekaj še vedno kakovostnih briketov po nižji ceni je prejelo oceno dobro.

Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo mesno moko, kostno moko …

Na seznamu sestavin briketov so (tako kot pri predpakiranih živilih za ljudi) napisane vse sestavine živila po padajočem vrstnem redu glede na maso, kot je bila zabeležena v času, ko so jih uporabili pri proizvodnji. Pri veliki večini mačjih briketov je na prvem mestu sestavin navedena mesna sestavina. Pa je v hrani res največ »mesa«? Ni rečeno, saj so se nekateri proizvajalci znašli in nemesne sestavine razdelili na številne posamične sestavine. Če bi sešteli njihovo maso, bi pri marsikaterem vzorcu zavzele krepko prvo mesto med sestavinami.

Na prvem mestu med sestavinami naj bo meso

Pri nekaterih izdelkih pogled na mesne sestavine v seznamu razkrije, da so med njimi tudi mesna moka, kostna moka, mesni stranski proizvodi, živalski stranski proizvodi, katerih izvora si ne znamo pojasniti. V Zvezi potrošnikov Slovenije svetujejo, da hrane z neznanim izvorom raje ne kupujete. Izbirajte med izdelki, v katerih je med sestavinami na prvem mestu meso (piščančje meso, jagnjetina, ribe …)

Pozorni bodite na odstotek ogljikovih hidratov: manj je bolje

Če ste v trgovini v dilemi, kateri izdelek izbrati, rezultatov testiranja pa ne poznate, predlagamo, da opravite preprost izračun, kolikšen je odstotek ogljikovih hidratov v hrani (vir ogljikovih hidratov niso mesne sestavine, ki jih mačka potrebuje, ampak predvsem žita, stročnice, zelenjava, krompir …) in izbirate po načelu: manj je bolje.

Mačke ne hranite le z briketi

Industrija je razvila suho hrano za mačke predvsem zato, da bi ugodila ljudem. Tak način hranjenja domače muce je najenostavnejši in pogosto tudi cenejši od hranjenja s kakovostno mokro hrano. A že beseda suha hrana pove, da briketi vsebujejo zelo malo vlage, do 10 odstotkov, in so glede tega daleč od naravne mačje hrane (okrog 67 odstotkov vlage), zato v primerih, če mačko hranimo samo s suho hrano, obstaja velika verjetnost, da bo kronično dehidrirana, kar vodi v bolezni. Mačke so po izvoru puščavske živali in imajo slabše razvit občutek za žejo, zato pogosto premalo pijejo, čeprav imajo vodo vedno na razpolago. Suha hrana se od mačkine naravne hrane pomembno razlikuje tudi po sestavi, saj je v njej pogosto mnogo več sestavin rastlinskega izvora, posebno škrobnih živil.

Hraniti mačko z doma pripravljeno hrano?

Da, vendar hranjenje samo z mesom ne zadosti vseh mačkinih prehranskih potreb, zaradi česar bo v daljšem časovnem obdobju resno ogroženo njeno zdravje (ne bo na primer prejela kalcija - v naravi mačka poje celo miš, torej s kožo, kostmi in organi vred). Domača priprava ustrezne mačje hrane torej ni tako preprosta, kot se zdi, zato svetujemo vsem, ki bi se tega morda lotili, obisk spletnega portala www.catinfo.org, kjer je veliko koristnih informacij o domači pripravi hrane za mačke, tudi recepti.

Vir: www.zps.si