Ali bodo z novimi pravili plovbe po Blejskem jezeru zadovoljni vsi, ki ga uporabljajo, se bo pokazalo že čez nekaj tednov, saj naj bi včeraj sprejeti odlok o plovbnem režimu začel veljati prvega maja. Zagotovo pa ob njem rekreativni veslači ne bodo protestirali, kot so to že naredili v Bohinju, kjer nameravajo protest ponoviti čez en mesec. »Na Bledu smo stvari uredili zgledno,« je dejal Jakob Bassanese, svetnik, ki je vodil delovno skupino za usklajevanje odloka. Poudaril je, da bo na Bledu veslanje za posamezne rekreativce še naprej brezplačno, kljub temu da so jim v osnutku odloka za uporabo vstopno-izstopnih točk nameravali zaračunati kar 25 evrov na dan.

Plastična plovila spet dovoljena

Bodo pa morali tudi rekreativci uporabljati vstopno-izstopna mesta, sicer jih bo po žepu udarilo 200 evrov kazni. »Uredili smo dostop do jezera na dveh lokacijah – v Grajskem kopališču in v veslaškem centru. Tja bodo lahko rekreativci nemoteno prišli s svojim plovilom in zapluli na jezero, brez da bi uničevali brežino jezera.« Veslanje bo plačljivo le za organizirane skupine z vsaj petimi veslači. Ti bodo morali svoje veslanje pravočasno prijaviti občini in redarstvu ter poravnati račun za deset evrov na plovilo.

Tudi kajaki, kanuji, deske za stoječe veslanje in druga plastična plovila se bodo lahko vrnila v izposojevalnice čolnov, vendar jih sme biti skupaj največ 55 – pri vsakem izposojevalcu največ pet, v Grajskem kopališču pod Blejskim gradom pa največ 20. »Sledimo študiji, ki je pokazala, da lahko Blejsko jezero prenese okoli 130 plovil,« je pojasnil Bassanese. S takšno »liberalizacijo« pa niso zadovoljni v Društvu za varstvo okolja Bled. Posebej jih skrbi nevarnost okužbe jezera s tujerodnimi rastlinskimi in živalskimi vrstami, ki lahko pridejo v jezersko vodo s plovilom, če se je to uporabljalo v vodah drugod po svetu, je v ogorčeno pismo svetnikom, ki ga na seji niso omenjali, zapisal predsednik društva Miro Kapus.

Na otok vsaj za eno uro

Nezadovoljni z novimi pravili bodo tudi tisti, ki so si od ureditve spora med pletnjarji in župnijo obetali celodnevno pohajkovanje po Blejskem otoku. Odlok namreč uvaja linijski prevoz oseb do Blejskega otoka, vendar hkrati določa, da morajo izvajalci, po dogovoru z občino naj bi bili to pletnjarji, obiskovalce na otoku pustiti najmanj eno uro. Zagotovila, da bo njihov postanek lahko daljši, pa z odlokom niso dobili. Prav dolžina postanka na otoku, ki do nedavnega običajno ni presegel 40 minut, je bila cilj vzpostavitve linijskega prevoza z župnijsko ladjico Sinaj, ki je vozila zgolj en dan. Po končanem sporu z župnijo, med katerim 10 dni pletnjarji obiskovalcev na otok niso vozili, saj so bile pletnje na kopnem, pa so privolili v letno pristojbino za uporabo objezerske infrastrukture. Plačevati jo bodo morali tudi drugi izposojevalci čolnov in blejska župnija za plovila, ki oskrbujejo otok.

Sicer pa so Blejci nov plovbni režim sprejeli po dolgih urah usklajevanja različnih interesov na jezeru, je poudaril Bassanese. Po eni strani so se držali tradicije, po drugi pa so sledili trendom na področju plovbe. Tudi župan Janez Fajfar je ocenil, da so svetniki pripravili »solidne rešitve«, ki so bile včeraj na seji občinskega sveta sprejete soglasno in brez razprave.