Današnji pogled na Blejsko jezero je še vedno sila nenavaden: Vse blejske pletne so od jutra na kopnem, med pletnarji v Mlinem pa so policisti in medobčinski redarji. Pletnarji – člani Čolnarskega združenja Pletna Bled so v noči s petka na soboto zavihali rokave. S pomočjo traktorjev so v znak protesta proti novosti na jezeru – ladjici za linijske prevoze – na kopno potegnili vseh 23 pleten in tudi po njihovem sporno ladjo Sinaj.

Pletnarji so protest načrtovali

Policisti in redarji, ki spremljajo dogajanje, so bili dopoldne redkobesedni. »Gre za neprijavljen shod. Vse ostale domnevne kršitve veljavnega plovbnega režima pa so v pristojnosti inšpekcijskih služb,« sta pojasnila policist M. Mulej in medobčinski redar G. Peterman. Slednji je pletnarjem predstavil še kazen za takšno dejanje: 200 evrov globe za posameznega kršitelja, tisoč evrov za pravno osebo in 400 evrov za odgovorno osebo.

»Ta protest smo dlje časa načrtovali,« so nam povedali pletnarji. Predsednik združenja Marjan Žvegelj pa nam je pojasnil, kaj jih pri novosti na Blejskem jezeru moti. »Ladja Sinaj v štirih točkah krši veljavni odlok o plovbnem režimu po Blejskem jezeru. Plovila na jezeru smejo biti lesena, to je kovinsko in le na zunaj daje vtis, da je leseno. Privez v Mlinem, kjer je ladja zasidrana, ni namenjen prevozu potnikov, temveč oskrbi otoka. V odloku jasno piše, da smejo biti na jezeru le trije naši čolni na električni pogon in en župnijski za oskrbo otoka. Ladja Sinaj je peto plovilo na električni pogon, ki ga odlok ne dovoljuje.« Poleg tega naj bi imela župnija dovoljenje le za prevoze po jezeru za lastne potrebe in za oskrbo otoka, ne pa za prevoz potnikov, dodaja Žvegelj. Blejski župnik Janez Ferkolj pa vse očitke zavrača in pravi, da ima za prevoze potnikov in plutje ladje Sinaj vsa potrebna dovoljenja, zato vse nadaljnje korake prepušča pristojnim službam.

Novost začasno ukinjena

Kot smo poročali v Dnevniku, je ta župnijska ladja na električni pogon, ki lahko sprejme 20 potnikov, linijske prevoze do otoka začela opravljati včeraj, vstopnice zanjo pa je v paketu z avtobusnimi vozovnicami prodajala tudi Avtobusna postaja Ljubljana. »Z današnjim dnem objavljeno ponudbo paketnega obiska Blejskega otoka za nedoločen čas ukinjamo,« je v sporočilu za javnost sporočil blejski župnik Janez Ferkolj, ki je zjutraj o dogodku, ki mu je bil priča, obvestil policijo.

»Vsem turističnim agencijam smo poslali dopis, da do nadaljnjega prevozov na otok ne bomo opravljali,« nam je obvestilo v slovenščini in angleščini pokazal eden od pletnarjev Robert Wilfan. »V imenu Čolnarskega združenja Pletna Bled se opravičujemo za vse nastale nevšečnosti ter se zahvaljujemo za vašo strpnost in razumevanje,« so še zapisali v obvestilu.

Župan: Protest je preuranjen

Pletnarje je zmotila tudi nizka cena prevoza na otok, saj le-ta za odraslega z ladjo Sinaj stane osem evrov, pletnarji pa zanjo odraslemu zaračunajo kar šest evrov več. »Če bi želeli konkurirati električni ladji, bi na koncu morali potnike na otok voziti brezplačno,« meni Žvegelj. »Res je, da pletnarji dobro služimo in se nam je promet v zadnjih letih povečal, vendar za zaslužek trdo delamo,« je še poudaril Žvegelj.

Blejski župan je prepričan, da je protest pletnarjev prenagljen. »Vodno pravico podeljuje država preko upravnih enot, ne občina. Občinski svetniki pa pravkar usklajujejo vse pripombe, tudi tiste, ki so jih posredovali pletnarji, in pripravljajo nov odlok plovbni režimu.« Kot županu se mu zdi pomembno to, da imajo vsa plovila na jezeru tradicionalen videz, kakršnega ladja Sinaj po njegovem zagotovo ima.