Tinkara, Špela, Tamara, Tina in druge blejske pletnje so ponovno v vodi. Pletnjarji so jih splavili v ponedeljek zvečer, deseti dan protesta, po zadnjem sestanku z občino. Na obali Blejskega jezera niso pustili niti župnijske ladjice Sinaj, zaradi katere so deset dni protestirali. Sinaj je namreč (zgolj en dan) izvajal linijske prevoze potnikov na otok, pletnjarje pa je to tako zelo motilo, da so ga prihodnje jutro potegnili na kopno, v protest pa so enako storili tudi z vsemi svojimi 23 pletnjami.

Obljuba, vredna ponovne plovbe

Na vprašanje, kaj je občina pletnjarjem obljubila, ti odgovarjajo: »Tisto, kar bi se lahko dogovorili že v prvih desetih minutah našega protesta, če bi bila volja.« Bolj jasen je direktor občinske uprave občine Bled Matjaž Berčon: »Dogovorili smo se, da bodo linijske prevoze potnikov, ki bodo jasno opredeljeni v novem odloku o plovbnem redu, izvajali pletnjarji.« Kot nam je povedal predsednik Čolnarskega združenja Pletna Bled Marjan Žvegelj, so pletnjarji za linijske prevoze občini predlagali tudi ceno – medtem ko bodo za prevoze s pletnjami izletnikom še vedno zaračunavali 14 evrov za povratno vožnjo, bi po njihovem vožnja z električnim plovilom stala 11 evrov. Po novem pa bodo morali plačevati tudi pristojbino za opravljanje dejavnosti na jezeru, tako kot drugi izposojevalci čolnov. Stala jih bo 5000 evrov na plovilo za eno leto.

»Tako ceno kot vozne rede bo regulirala občina,« zagotavlja Berčon. Da je to nujno potrebno, meni tudi francoski turistični agent Fabien Barret, ki se je včeraj z ekipo za televizijsko produkcijo na otok odpravljal snemat reportažo o teku in triatlonu. »Blejski otok je izjemna lokacija. Neprimerno je, da je edina pot do njega z znamenito pletnjo, ki stane kar 14 evrov. Zavedam se, da ima tradicija svojo ceno, a morala bi obstajati tudi alternativa,« pravi agent. Po njegovem prav vsi obiskovalci Bleda ne želijo spoznavati tradicije, otok pa bi si vseeno radi ogledali ali pa bi na njem počeli kaj drugega, kot na primer njegova produkcijska ekipa.

Odprti za nova povezovanja

Električno plovilo pletnjarjev, ki bo služilo za linijske prevoze, bo potnike na Blejski otok prevažalo iz pristanišča pod Kazino. Pletnarji obljubljajo, da bodo obiskovalce otoka po novem na njem pustili toliko časa, kolikor bodo sami želeli. »Na obalo Blejskega jezera se bodo lahko vrnili s pletnjo ali pa z električnim plovilom,« zagotavlja Žvegelj.

Neomejen postanek na otoku in dostopnost otoka je trenutno vse, za kar si prizadeva blejska župnija, ki se sicer od dogodkov ter dogovora med pletnjarji in občino distancira. Na Avtobusni postaji Ljubljana, kjer so pripravili paket avtobusnega prevoza na Bled in obiska otoka z ladjo Sinaj, a so ga prodajali zgolj en dan, pa so zadovoljni, da je dostop do otoka spet omogočen. Matija Jeras dodaja: »Skupaj s partnerjem Blejski otok iščemo ustrezne rešitve, vendar morebitnih dodatnih povezovanj in partnerstev ne izključujemo. Ključnega pomena je, da na Avtobusni postaji Ljubljana nagovorimo tudi tiste, ki niti ne nameravajo obiskati otoka, pa bi jih ravno jasen vozni red z več odhodi prepričal v samo vožnjo in obisk slovenskega bisera.«