V Sloveniji smo navajeni enostavnih solat. Največkrat solate igrajo stransko vlogo in so večinom začinjene le s kisom in oljem. Današnja solata je malo drugačna. Vsebuje različne okuse, kombinira zelenjavo in sadje - mango se čudovito ujema z ajdovo kašo - in različne teksture - ajdova kaša in mango sta mehka, solata in predvsem orehi pa dajo solati hrustljavo teksturo.

Glavna zvezda v današnjem receptu je osvežujoč preliv. Preliv, pripravljen iz pomarančnega in limoninega soka odlično osladka med, okus pa na višjo raven dvigne žlička jabolčnega kisa. Prelivi imajo v solatah pomembno vlogo. Sestavine v solati lepo povežejo in ji dajo okus.

Čeprav je odlična navada že ta, da solato sploh jeste - marsikdo nad njo viha nos – da pa boste uživanje v solati še nadradili, poskusite navaden kis in olje nadomestiti s katerim izmed v nadaljevanju navedenim prelivom.

Gorčični preliv

Sestavine: 2 žlici gorčice, 3 žlice jabolčnega kisa, 1 žlica limoninega soka, sol, poper, 1/2 žličke suhega timijana, 0,5 dcl olivnega olja, 1 vejica svežega peteršilja

Avokadov preliv

Sestavine: 1/4 avokada, 1 sočna limeta, 1/2 pesti praženih in soljenih indijskih oreščkov, 1/2 stroka česna, 1 manjša pest sveže bazilike, 1 manjša pest svežega peteršilja, sol, poper, olivno olje po potrebi

Mangov preliv

Sestavine: 1/2 večjega zrelega manga, 4 žličke jabolčnega kisa ali limoninega soka, 1 žlica balzamičnega kisa, sol, 1 žlica (repičnega) olja, 4 žlice vode

Naredite si solato ponovno zanimivo in uživajte v novih okusih. Pa dober tek! Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za okisano čebulo:

1 dcl jabolčnega/belega kisa, 1 rdeča čebula, 1/2 žlice sladkorja, 1/4 žličke soli

Sestavine za pomarančni preliv:

1 (rdeča) pomaranča, 1 limona, 1 žlička medu, 4 žlice olja, sol, poper, 1 žlica jabolčnega kisa (iz kozarčka okisane čebule)

Ostale sestavine:

150 g ajdove kaše, sol, 1 mango, 1 velika pest solate (rdeč in zelen radič …), 1 pest svežega peteršilja, 1 majhna pest orehov

PRIPRAVA

V posodico dajte vse sestavine za okisano čebulo in na rezinice narezano čebulo. Posodico pokrijte in pustite počivati vsaj 15 minut.

V vreli in osoljeni vodi skuhajte ajdovo kašo po navodilih na embalaži (približno 15 minut). Kuhano splaknite pod mrzlo vodo in dobro odcedite.

Pripravite solatni preliv – ožemite limono in pomarančo. Soku agrumov dodajte žlico medu in sol in poper ter kis in premešajte. Postopoma dolijte še olje in dobro premešajte. Preliv poskusite in dodelajte, če je potrebno.

Solato operite in natrgajte ali narežite. Peteršiljeve liste osmukajte s stebelc.

Mango olupite in narežite na kocke, orehe pa popražite na suhi ponvi ter sesekljajte.

V veliko solatno posodo dajte najprej ohlajeno in odcejeno ajdovo kašo. H kaši dodajte še solato, peteršilj, mango in orehe ter okisano čebulo.

Vse prelijte s solatnim prelivom in solato nežno premešajte. Solato servirajte in postrezite.