Dovolj je predsodkov! Dovolj je oklevanja! Čas je, da medse sprejmemo nekaj novega, vznemirljivega in odličnega. Kuharski svet na internetu je ponorel za rižem, ki to pravzaprav ni. Svežo cvetačo v mešalniku namreč zmeljemo v rižu podobna zrna. Ta drobna zrna, ki bi jih lahko primerjali s teksturo kuskusa, se med pripravo na hitro popražijo in tako zmehčajo, da predhodno kuhanje ni potrebno.

Uporaba zrnaste cvetače je enostavna. Na hitro se popeče v družbi popražene in zmehčane zelenjave, vse skupaj pa lahko obogatimo z nekaj kapljicami sojine omake in združimo s hrustljavo svežo zelenjavo – najboljša je sladka in nežna mlada čebula.

Pri tem receptu boste največ časa porabili za sestavljanje mešalnika, vsi preostali koraki so resnično enostavni in hitri. Za mešanje v multipraktiku ne potrebujete posebnega nastavka. Cvetačo, ki je surova kar trda, v mešalniku meljite le nekaj minut, samo toliko, da se naredijo majhna zrna, podobna rižu ali kuskusu.

Tako zmleta zrna cvetače zelo dobro popijejo že obstoječe okuse, zato je najboljše, da jo popražite z zelenjavo, ki diši, ima dober okus in bo na nevtralni okus cvetače dobro vplivala. Jed, ki je pripravljena en, dva, tri, je najboljša sveže pripravljena, kajti kasneje – in šele kasneje – cvetača sprosti svoj vonj in tako premaga preostale okuse v jedi.

To jed pripravite kot prilogo h kateri koli glavni jedi, seveda pa jo lahko postrežete tudi samo. Skupaj z nekaj mešane solate je čudovita. Jed je dobra tudi brez avokada, a je vsekakor boljša prav z avokadom.

Pridružite se mnogim, ki so se navdušili nad neverjetnim okusom cvetačnega riža, in ga pokusite –presenečeni boste nad okusom!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

1 manjši por, 2 stroka česna, 2 korenčka, 1/2 rdeče paprike, 2 žlici (sezamovega) olja, ½ cvetače, ½ avokada, 1 majhna mlada čebula (zeleni del), sol, poper, 1 žlica sojine omake

Priprava

Cvetačo razdelite na cvetke in jih za pet minut potopite v soljeno toplo vodo, da vse živalce in umazanija izplavajo izpod cvetk.

Po petih minutah cvetačne cvetke vzemite iz vode, jih splaknite in dobro odcedite. Pustite, da se osušijo. Suhe cvetke prenesite v mešalnik in zmešajte v multipraktiku. Meljite le nekaj minut, da dobite majhna zrna, podobna kuskusu oziroma rižu.

Korenje očistite in narežite na tanke kolute. Papriko operite in narežite na kockice.

Por narežite na majhne kocke, česen pa sesekljajte.

V kozici segrejte olje in na segretem nekaj minut pražite korenje in papriko, da se zmehčata. K mehki zelenjavi dodajte por in pražite minuto, da se por zmehča, potem pa dodajte še česen, da zadiši.

K zmehčani zelenjavi stresite zmleto cvetačo in dobro premešajte, da se prepoji z zelenjavo in njenimi sokovi. Zelenjavo pokapajte s sojino omako, malo popoprajte in premešajte. Pražite še dve minuti, potem pa pokusite ter po potrebi dosolite in še popoprajte.

Cvetačni riž servirajte na krožniku, okrasite ga z na kocke narezanim avokadom in mlado čebulo, jed še malo popoprajte in postrezite.