Na posnetku sta »divja prednika« psov in mačk, ki se srečata v zasneženih gozdovih Karpatov na Poljskem. »Le izjemoma se zgodi, da v objektiv ujamemo srečanje risa in volka v njunem naravnem okolju,« je za WWF povedal biolog, snemalec in fotograf Zenek Wojtas, ki mu je uspelo posneti ta edinstven video. »V izjemno mrzlih pogojih več mesecev čakam na živali v naravi. To srečanje je bilo edinstveno, daje pa nam vpogled v harmonijo, ki obstaja v naravi, kjer lahko plenilci živijo v istem okolju, a se med seboj ne napadajo. Ko se volk počasi približuje samici risa, ta izboči hrbet, s čimer skuša zavarovati svoje mladiče. To je nekaj, kar stori v takšnem primeru stori vsaka mama. Ni pa šlo za kakršenkoli boj – volk se je želel le igrati,« je za WWF posnetek komentiral Wojtas.

Evrazijski ris in sivi volk sta iz nekaterih predelov Evrope skorajda izginila, zato so vrsti pred izumrtjem zavarovali skozi EU direktivo o pticah in habitatih. Po ocenah WWF na Poljskem trenutno živi okoli 1000 volkov in 200 risov. Vodja programa naravnih virov pri uradu WWF za evropsko politiko Andreas Baumueller je prepričan, da je vrnitev teh živali v naravo ogromen uspeh po dolgih letih trud. »Nikakor ne smemo tvegati, da bi ju lahko znova izgubili, saj gre za dve temeljni živalski vrsti, ki ohranjata ekosistem v ravnovesju. Naši voditelji pa so odgovorni za zagotovitev dovolj prostora zanje, kakor tudi za učinkovito varstvo evropske divje narave,« je pojasnil.

V sklopu WWF trenutno poteka kampanja, s katero želi organizacija zagotoviti ohranitev direktiv EU za varstvo narave, po katerih varujejo številne vrste živali in na tisoče naravnih območij v Evropi. Nedavno poročilo je pokazalo, da netrajnostne industrijske dejavnosti, vključno s krčenjem gozdov, kmetijstvom in energetskim izkoriščanjem, ogrožajo nekatera od najbolj dragocenih naravnih območij v svetu in Evropi.