Zaradi nenadzorovanega povečanja populacije volkov so ovce francoskih kmetov v vse večji nevarnosti. V Franciji trenutno prosto živi okoli 300 volkov, njihovo število pa se povečuje, poroča Reuters. Volkove so v državo po mednarodni konvenciji o divjadi znova začeli naseljevati v 90. letih prejšnjega stoletja.

V organizaciji francoskih ovčerejcev (FNO) opozarjajo, da z vse višjim številom volkov narašča tudi število ubitih ovac – od leta 2011 naj bi bilo ubitih za tretjino več ovac kot prejšnja leta, za letos pa ocenjujejo, da bodo volkovi pobili kar 8000 ovc.

»Radi bi, da se volkove umakne z območij ovčereje, saj sobivanje med njimi ni mogoče,« je pojasnila generalka FNO Michele Boudoin. Poudarila je, da je francoski »načrt za volkove« vlado leta 2012 stal skorajda 15 milijonov evrov, denar pa je bil namenjen za odškodnine kmetom in za preventivne ukrepe na tem področju, piše Reuters.

»Nočemo denarja. Želimo si le delati pod primernimi pogoji,« je zaključila v družbi ovc, ki so zavzele okolico Eifflovega stolpa. Kmetje bi radi nemudoma dobili pravico do odstrela volkov, če je njihova čreda napadena, od vlade pa zahtevajo še, da poviša kvoto ustreljenih volkov (trenutno jih je 24 letno).