Širjenje naselij in kmetijskih površin v naravno okolje divjih živali pogosto privede do neprijetnih srečanj. Če pri nas kmetom in njihovi drobnici nevarnost predstavljata predvsem volk in medved, imajo v Indiji drugačne skrbi. V zadnjih nekaj dneh so v tej velikanski državi doživeli dva primera divjih živali, ki sta se znašli sredi človeškega naselja in tam povzročali gmotno škodo in tudi telesne poškodbe. Prvi primer je bil leopard, včeraj pa je po ulicah besnel še slon.

Leopard je v nedeljo domnevno zašel na prostor šole Vibgjor v predmestju Bangalorja iz bližnjega gozda. Zmedena žival je med celodnevnimi poskusi, da bi jo ulovili, napadla tri osebe, a so leoparda na koncu uspeli umiriti z uspavalnimi naboji. Ko je zaspal, so ga odpeljali v bližnji park za divje živali, da bi tam okreval po dogodku.

Lov za leopardom je potekal v okolici šole in znotraj njene glavne zgradbe, kjer so ga zaklenili v stranišče. Živali je od tam uspelo pobegniti na kopališče, kjer je nato med poskusom bega napadla in poškodovala tri osebe.

Sloni nevarnejši od leopardov

Tri dni pozneje je v zahodni Bengaliji, skoraj dva tisoč kilometrov severovzhodu od Bangalorja, ulice mesta Siliguri prestrašil pobesneli divji slon. Ta je med divjanjem prevračal stene manjših barak in teptal motorna kolesa, ljudje pa so pred njim bežali celo na strehe zgradb. Kljub gmotni škodi na srečo ne poročajo o smrtnih žrtvah. Slona so naposled umirili s štirimi uspavalnimi naboji, nato pa so ga vrnili v gozd.

Čeprav bi pričakovali, da so leopardi nevarnejši za človeka, statistika organizacije World Wild Fund for Nature pravi, da so ljudem nevarnejši sloni. Vsako leto namreč povzročijo od 100 do 300 smrti, leopardi pa občutno manj.