Verjetnost, da bo morala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar zapustiti vladne vrste, je po včerajšnjem dnevu še večja. Predsednik stranke DeSUS, v kvoto katere sodi ministrica za kulturo, je namreč dvignil roke in je ne namerava več braniti. »Ne mislim več braniti nekoga, ki ne razume, da je treba uresničevati sklepe vlade in upoštevati, kaj reče predsednik vlade,« nam je včeraj dejal Karl Erjavec. In dodal, da je odločitev o nadaljnji ministrski usodi Bizjak-Mlakarjeve prepustil premierju Cerarju.

DeSUS razrešitvi ne bo nasprotoval

V kabinetu predsednika vlade so nam včeraj dejali le, da bo premier razmislil. Naši sogovorniki iz vladnih vrst pa pričakujejo, da bo Cerar z ministrico za kulturo v začetku prihodnjega tedna opravil pogovor, na katerem ji bo predlagal, naj odstopi. Vendar pa ne verjamejo, da bo Bizjak-Mlakarjeva to pripravljena storiti. Če se bo premier odločil za njeno razrešitev, bodo v koalicijskih vrstah takšen predlog podprli. Tako je tudi v DeSUS mogoče slišati, da razrešitvi Bizjak-Mlakarjeve ne bodo nasprotovali. Ugotavljajo namreč, da jim ministrica za kulturo »nenehno povzroča težave«. »Ministri morajo reševati probleme. Če nekdo tega ne zna ali noče, se mora pač posloviti,« je mogoče slišati (tudi) v stranki upokojencev.

K povečanju verjetnosti, da bo morala Bizjak-Mlakarjeva zapustiti vladne vrste, so prispevali njeni zadnji predlogi in izjave o idrijskem rudniku. Tako je pred včerajšnjo sejo vlade povedala, da je ena od rešitev za rudnik ta, »da ministrstvo za kulturo postane tudi ministrstvo za rudarstvo«. Ob tem je ponovno izpostavila, da ministrstvo za kulturo v zvezi z idrijskim rudnikom izvršuje sklepe vlade v okviru svojih pristojnosti. Na vprašanje, ali Cerar in Erjavec torej zadeve ne razumeta, pa je odgovorila, da se morata seznaniti z dejstvi. Kar so naši sogovorniki iz vladnih vrst razumeli kot ministričino pritrditev, da premier Cerar in prvak DeSUS Erjavec zadeve res ne dojemata.

Sestanek »nima več smisla«

Prav tako si je Bizjak-Mlakarjeva možnost za obstanek v vladi zmanjšala s tem, ko se po včerajšnji seji vlade ni srečala s prvakom DeSUS, temveč je imela spet »druge obveznosti«. Se je pa Erjavec sestal s premierjem Cerarjem, s katerim sta se pogovarjala o ministričini usodi. Ko je Bizjak-Mlakarjeva ugotovila, da njeno ministrovanje visi na nitki, si je po naših informacijah zaželela sestanek z Erjavcem, a naj bi prvak DeSUS ocenil, da to »nima več smisla«.

Tudi v krogih blizu Cerarja je bilo včeraj mogoče slišati, da je ministrica za kulturo »zelo blizu odhodu iz vlade« oziroma da je »tako rekoč na izhodnih vratih«. Po teh navedbah se tudi v vladnih vrstah zavedajo, da sprejeti sklep o idrijskem rudniku ni dober. »Je pa to edina zakonita rešitev, ki jo je v tem trenutku mogoče izpeljati. Ministrica pa se upira in je noče uresničiti, tudi če se Idrija potopi,« so poudarjali naši sogovorniki.