Ministrici za kulturo Julijani Bizjak Mlakar se maje stolček. Premier Miro Cerar ima namreč tega, da ne uresničuje sklepov, ki so bili naloženi njenemu ministrstvu, dovolj. Njegovo zadnje nezadovoljstvo se nanaša na ministričino otepanje izvrševanja sklepov, ki jih je o rudniku živega srebra Idrija sprejela že prejšnja, vnovič pa potrdila sedanja vlada. Ministrska ekipa Alenke Bratušek je julija 2014 vzdrževanje nezalitih delov jame in izvajanje monitoringa na območju idrijskega rudnika naložila Centru za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija – javnemu zavodu, ki spada pod okrilje kulturnega ministrstva – Bizjak-Mlakarjeva pa se temu odločno upira.

Prav tako je bil Cerar ogorčen nad ministričinimi javnimi nastopi, v katerih je kritizirala delo drugih ministrov in predsednika vlade. Tako je v intervjuju v tedniku Reporter med drugim dejala, da ministrstva za finance, za gospodarstvo in za infrastrukturo pri iskanju rešitev za idrijski rudnik ne delujejo konstruktivno in so se »nekonstruktivno usmerila predvsem v zavračanje predlogov ministrstva za kulturo«. Pa tudi da finančni minister in predsednik vlade kulturnemu ministrstvu »doslej očitno nista bila preveč naklonjena«.

Cerar Bizjak-Mlakarjevo poklical na »zelo oster pogovor«

Zaradi vsega omenjenega je predsednik vlade ministrico za kulturo poklical na »zelo oster pogovor«, na katerem je po naših informacijah zahteval, naj uresničuje vladne sklepe ali pa se poslovi od ministrskega položaja. Prav ravnanje ministrstva za kulturo v primeru idrijskega rudnika naj bi bilo tudi osrednja točka pregleda neizvrševanja vladnih sklepov, ki naj bi se ga lotili na seji vlade ta teden.

V Cerarjevem kabinetu so nam potrdili, da premier pričakuje, da bo ministrica za kulturo uresničevala vladne sklepe oziroma izvajala vladne politike, kar ji je tudi jasno sporočil. Na ministrstvu za kulturo pa so na naša vprašanja, ki so se nanašala na Cerarjeve zahteve, odgovorili: »Vaše informacije ne držijo – predsednik vlade nima navade postavljati ultimatov. Ko bodo pridobljene potrebne informacije, se bomo v vladi o zadevi argumentirano pogovorili.«

Erjavec: Sklepe vlade je treba spoštovati

Prvak DeSUS Karl Erjavec nam včeraj na vprašanje, ali bi odločno nasprotoval morebitni premierjevi zahtevi za zamenjavo Bizjak-Mlakarjeve, ni odgovoril. Da njegova podpora kulturni ministrici ni najbolj trdna, pa je mogoče sklepati iz njegovih besed, da je sklepe, ki jih sprejme vlada, treba spoštovati. »Če se ugotovi, da kaj ni v redu, lahko predlagaš spremembo sklepa. Če ta ni sprejeta, pa moraš sklep realizirati ali pa se vprašati, ali boš še delal v takšni vladi,« nam je dejal prvak DeSUS.

Kot je znano, sodi Bizjak-Mlakarjeva v kvoto ministrov DeSUS. Vendar pa naši sogovorniki iz vladnih vrst poudarjajo, da prav odločne podpore prvaka stranke upokojencev Karla Erjavca ne uživa in da bi morda ta v njeno zamenjavo celo privolil. Tudi na sejah vlade naj bi Erjavec stališčem Julijane Bizjak Mlakar večkrat nasprotoval, precej bolj odločno pa naj bi podpiral drugo ministrico iz vrst DeSUS, ministrico za okolje Ireno Majcen. So pa naši viri prepričani, da bo skušal Erjavec, če bo privolil v odhod Bizjak-Mlakarjeve, »iz tega kaj potegniti«, ali pa se bo zavzel za zamenjavo več ministrov. Znano je namreč Erjavčevo stališče, da je enkrat v mandatu dobro osvežiti vlado oziroma narediti kakšno rekonstrukcijo.

Ob tem pa vendarle ne gre zanemariti, da si v koaliciji ne želijo vrnitve Bizjak-Mlakarjeve v poslanske klopi, kar bi se zgodilo, če bi ta zapustila ministrske vrste. Kot poudarjajo naši sogovorniki, bi užaljena bivša ministrica po vsej verjetnosti »ne bila naklonjena vladnim predlogom«, morda pa bi se celo preselila v opozicijske vrste.

Predsednik vlade Miro Cerar je po besedah naših virov tudi prepričan, da očitki, da ni naklonjen kulturnemu resorju in da se ne trudi za reševanje problemov idrijskega rudnika, nikakor ne držijo. V koalicijskih krogih pa kot nesprejemljiv ocenjujejo še predlog Bizjak-Mlakarjeve, naj vlada glasuje, da je bil vladni sklep o idrijskem rudniku nezakonit. »Sklep prejšnje vlade je pravzaprav aktualni prispevek k 'slovenski blaznosti' in zahteva, dostojna Butnskale...« je v omenjenem intervjuju za Reporter še ocenila Bizjak-Mlakarjeva. Prepričana je namreč, da se njeno ministrstvo ne more ukvarjati z rudarstvom in na račun kulturnega denarja zapirati rudnike. »Sklep je nezakonit, namen ustanovitve javnih zavodov s področja kulture je trajno in nemoteno zadovoljevanje človekovih potreb na področju kulture, ne pa opravljanje gospodarske dejavnosti,« so sporočili z ministrstva za kulturo. Včeraj pa dodali, da ministrstvo nima strokovnjakov, ki bi med drugim znali razumeti preventivne ukrepe za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja ter usmerjati in nadzirati delo centra, da ne bi prišlo do škodljivih oziroma nevarnih posledic ter negospodarnega trošenja javnih sredstev.

Komunala namesto ministrstva

Idrijski rudnik je konec lanskega leta zaradi podajanja med ministrstvi oziroma ministričinega nasprotovanja ostal ujetnik brez denarja. Ko so porabili zadnje cente od razprodaje premoženja in niso imeli več niti za plače zadnjim dvanajstim rudarjem, so ti napovedali odhod in posledično posedanje Idrije samo vase. V Idriji so s prstom kazali na ministrstvo za kulturo in Julijano Bizjak Mlakar. Ministrica je na koncu predlagala, da bi dela namesto kulturnega ministrstva prevzela kar idrijska komunala, vendar je vlada ni uslišala.