Na temelju zakona o tujcih je hrvaška policija v letu 2015 prepovedala vstop v državo kar 1436 ljudem, policisti pa so na meji zavrnili kar 9332 tujcev. Med tistimi, ki ne smejo prestopiti hrvaške meje, je tudi vdova Željka Ražnatovića - Arkana Svetlana Ražnatović - Ceca, na seznamu pa je tudi znani srbski kriminalec Kristijan Golubović - Kiki, ki je leta 2009 napovedal prihod na boksarski dvoboj v splitski Spaladium, je nedavno poročal hrvaški Jutarnji list. Hrvaška policija je takoj po tistem, ko so ga na mednarodnem haaškem sodišču oprostili, tudi Vojislavu Šešlju izdala 20-letno prepoved vstopa na Hrvaško.

Preventivne prepovedi pri nas ni

»Slovenska zakonodaja ne pozna preventivne prepovedi vstopa v državo,« pojasnjujejo na slovenski policiji. Vse prepovedi so vezane izključno na ugotovitev administrativnih ali sodnih organov, da določena oseba predstavlja nevarnost za javni red in mir, še dodajajo. Po slovenski zakonodaji lahko prepoved vstopa v državo izrečejo le sodišča oziroma upravne enote.

»Zakon o tujcih predvideva, da policija v postopku vračanja iz države zaradi nezakonitega bivanja izreče tudi za od pol leta do pet let prepoved vstopa tujcu v državo, če ni spoštoval odločbe o prostovoljni vrnitvi oziroma mu ta zaradi pogojev, določenih z zakonom, ni mogla biti izdana,« je na naša poizvedovanja odgovoril Drago Menegalija z generalne policijske uprave.

Isti zakon predvideva tudi, da upravna enota tujcu izreče odpoved prebivanja za čas od šest mesecev do pet let, in sicer iz razlogov, ki so določeni z zakonom, denimo če je oseba storilec kaznivih dejanj. Izgon tujca iz države predvidevata tudi dva člena zakona o prekrških. Stransko sankcijo izgona tujca iz države, torej osebe, ki nima slovenskega državljanstva, lahko izreče le sodišče, če je bila z dejanjem storilca povzročena nevarnost za nastanek hude posledice oziroma je z dejanjem te osebe nastala škodljiva posledica.

»Izrek te stranske sankcije mora sodišču predlagati prekrškovni organ, kar pomeni, da v materialnih predpisih, torej pri posameznem prekršku, ni določena. Prekrškovni organ mora oceno za izrek v obdolžilnem predlogu posebej obrazložiti,« še pojasnjujejo na policiji.

Na tem področju velja schengen

Sodišče pri vsakem primeru posebej presoja, ali so podani pogoji za izrek stranske sankcije izgona tujca iz države. Pri tem mora sodišče za državljane držav članic EU upoštevati tudi predpise Evropske unije, ki urejajo omejitve pravice do vstopa in pravice do prebivanja zaradi javnega reda, javne varnosti ali javnega zdravja. Po podatkih policije je bilo v letu 2013 razpisanih 142 tovrstnih prepovedi, leto kasneje 125, v lanskem letu pa 126 ukrepov prepovedi vstopa v državo. Ali je med njimi tudi kakšno znano ime, policija zaradi varovanja osebnih podatkov ne razkriva.

Ukrep zavrnitve vstopa, ki ga izreče Slovenija, se vpiše v schengenski informacijski sistem (SIS) in je viden v vseh državah schengenskega prostora. Prepoved vstopa tako velja za vse schengenske države.