Losos je bogat z maščobnimi kislinami omega 3, ki varujejo srce in ožilje. Preprečujejo številna obolenja, preprečujejo raka in izboljšajo spomin. Poleg zdravih maščob vsebuje tudi minerale in vitamine. Brokoli je izjemen vir hranilnih snovi, zelo je bogat z minerali, vitamini in antioksidanti. Ima nizko energijsko vrednost, zato se tako kot losos velikokrat znajde na krožniku tistega, ki je na dieti.

V zimskem času, ko nimate na voljo veliko sveže zelenjave, morate izbirati. Lahko kupite uvožen brokoli, lahko pa posežete po zamrznjenem. Z zamrznjeno zelenjavo vendarle ni nič narobe. Pobrana, očiščena in zamrznjena je bila nekaj dni po tem, ko je dozorela na njivi, zato nikar ne razmišljajte in v zimskem času posezite tudi po njej. Prav tako je okusna. Enak princip velja v poletnem času – če vam je polovica brokolija pri pripravi obroka dovolj, druge polovice nikar ne postavite v hladilnik, kjer bo čakala na vas in izgubljala svežino. Brokoli raje narežite na cvetke, ga za pet minut potopite v mlačno slano vodo – tako bodo izpod cvetk priplavale vse skrite živalce in umazanija –, potem ga previdno vzemite iz kopeli, ga nežno sperite, odcedite in osušite, nato pa ga prenesite v vrečko za zamrzovanje in zamrznite. Naslednjič vam ga tako ne bo treba čistiti in lahko ga boste uporabili v katerem koli receptu.

Lososa lahko danes dobite v vsakem večjem supermarketu ali na tržnici. Kupite ga lahko kot file ali razkosanega na odmerjene oziroma večje dele. Če naletite na večji kos svežega lososa, ki je po možnosti na voljo še po nižji ceni, ga le kupite in odnesite domov. Doma meso splaknite pod mrzlo vodo, ga obrišite s papirnato brisačo, odstranite robove in s pinceto odstranite koščice – odstraniti boste morali le nekajcentimetrske koščice, ki so po navadi v eni ravni liniji – ga narežite na porcije, prenesite v vrečke za zamrzovanje in zamrznite ter uporabite naslednjič.

Zdaj pa brž po lososa in brokoli, potem pa v kuhinjo! Ta recept ni le zdrav, je tudi božansko okusen. Naredite nekaj za svoje telo in brbončice, dan bo lepši.

Odlične in zdrave recepte poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine

Sestavine za lososa:

2 fileja svežega lososa, 50 g parmezana, 50 g kruhovih drobtin, 1 vejica svežega peteršilja, 4 žlice (olivnega) olja

Sestavine za pečen brokoli:

250 g brokolija, 1/2 žličke mletega česna ali 2 stroka svežega naribanega česna, 1/2 žličke soli, 2 žlici (olivnega) olja, 1/2 žličke popra

Priprava

Filejema odstranite kožo. Parmezan naribajte, peteršilj sesekljajte in oboje stresite v posodico. Dodajte še drobtine in vse premešajte.

Brokoli narežite na majhne cvetke. Cvetke prenesite v posodo, dodajte česen, sol in poper ter vse prelijte z oljem. S čistimi rokami vse dobro premešajte.

Pekač obložite s papirjem za peko. Na sredino pekača pokapajte čisto malo olja. Nanj položite fileja in na vsakega zlijte po pol žličke olja ter ga razmažite po fileju. Na vrh razporedite parmezanovo mešanico. Na vrh vsakega fileja s parmezanovim pokrovom pokapajte preostanek olja.

Okoli fileja razporedite brokolijeve cvetke. Pekač dajte za 15 minut v pečico, ogreto na 200 °C. Ko sta fileja pečena, pekač previdno vzemite iz pečice. Fileja postrezite skupaj s pečenim brokolijem, kosom kruha in svežo solato.