Barve na krožniku so izrednega pomena. Vsako jed najprej »pojemo« z očmi, šele kasneje jo resnično pojemo tudi z usti. Zadovoljstvo, ki ga začutimo ob prvem pogledu na obrok, naznanja zadovoljstvo, ki ga bomo čutili po tem, ko bomo jed pojedli. »Umska sitost« je namreč tako pomembna kot fizična sitost. »Umska podhranjenost« je eden izmed pomembnejših krivcev za prenajedanje, saj nas velikokrat pesti »umska lakota« in ne fizična lakota.

Današnji recept vsebuje polento. Polenta, ki je izredno zdrava in premalo spoštovana, je za ta recept pripravljena na malce nenavaden način. Polento najprej skuhamo, potem ohladimo, na koncu jo narežemo na kockice, te pa skupaj z zelenjavo popečemo.

Za pripravo lahko uporabite instant polento, ki se skuha hitreje. Pripravi se jo namreč v manj kot petih minutah. Čeprav zaradi bližnjic v kuhinji velikokrat trpita okus in zdravje, pa ni vedno tako. Uporaba instant polente močno skrajša čas priprave, okus pa ni nič slabši. Še ena izmed takih bližnjic je priprava jušne osnove. Domačo je sicer enostavno pripraviti, a za to potrebujete nekaj več časa. Lahko tudi pripravite več jušne osnove in jo po porcijah zamrznete, tako jo imate vedno na razpolago, v primeru pomanjkanja prostora in časa pa brez skrbi uporabite tudi vrelo vodo in jušno kocko.

Na krožnik si brž narišite sonce in pripravite današnjo jed. Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si.

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

Sestavine za kocke polente:

180 g instant polente, sol, 1 žlička olivnega olja, 1 vejica svežega peteršilja, 540 g vrele vode.

Druge sestavine:

250 g gob, 200 g sveže špinače, olivno olje, maslo, limona (lupinica in limonov sok), sol, poper, 2 vejici svežega peteršilja

Priprava

Najprej pripravite kocke polente. Sesekljajte peteršilj in zavrite vodo. V vrelo vodo dajte ščepec soli in olje ter vanjo previdno stresite polento. Veš čas mešajte, in ko se že skoraj skuha (skuhala se bo zelo hitro, v nekaj minutah), dodajte sesekljan peteršilj. Kuhano polento prenesite na desko ali večji krožnik in poravnajte v približno 1,5 cm visok kvadrat ali krog.

Medtem ko se polenta hladi in strjuje, pripravite gobe. Narežite jih na rezinice, špinačo pa operite in osušite. Peteršilj sesekljajte.

Segrejte večjo ponev in vanjo kanite žličko olivnega olja. Na segretem olju začnite počasi pražiti gobe. Ko začnejo spuščati vodo, jih posolite in popoprajte ter dodajte polovico peteršilja. Ko se gobe prepražijo, dodajte kocko masla in žličko limoninega soka ter popoprajte. Dodajte še dve žlici navadne vode, da dobite svilnato omako. Dodajte špinačo in premešajte.

Polento narežite na kocke.

K prepraženi zelenjavi dodajte kocke polente in jih pražite, da dobite kocke, ki so zunaj prepražene, znotraj pa mehke. Na koncu na zelenjavo s polento naribajte še malo limonove lupinice in popoprajte ter premešajte.

Polento z zelenjavo servirajte na krožniku, ki ga okrasite s preostalim peteršiljem. Takoj postrezite.