Bolje je šlo upokojenim igralcem v košarkarski ligi NBA, ki imajo najvišjo povprečno plačo v športu, in sicer pet milijonov dolarjev na leto: dve leti po upokojitvi jih je imelo finančne težave 60 odstotkov. Razlogov za to je več: od nepremišljenega kupovanja, nespretnih naložb pa celo do dragih ločitev. Nekaj športnikov, ki so v karierah zaslužili več kot sto milijonov dolarjev, je celo bankrotiralo, denimo boksarja Mike Tyson in Evander Holyfield.

Toda revija Forbes že tri leta objavlja lestvico športnikov, ki so upokojeni, a veliko zaslužijo. V času, ko so športniki plačani bolje kot kadar koli prej, nekateri upokojeni športniki zdaj zaslužijo celo več kot v času aktivne kariere. Med njimi je na prvem mestu košarkar Michael Jordan, ki se je upokojil leta 2003, a je lani zaslužil največ med vsemi športniki na svetu, aktivnimi ali upokojenimi. K svoji dobri milijardi dolarjev bogastva je dodal še 110 milijonov dolarjev, predvsem na račun športne opreme Nike, ki jo trži s svojim imenom. Nike celo želi pogodbo z Jordanom podaljšati do leta 2020, tako uspešna je prodaja.

Šest športov in šest držav

Na letošnji Forbesovi lestvici štirinajst najbolj plačanih upokojenih športnikov so poleg Jordana še športniki iz šestih športnih panog in šestih različnih držav. Stari so od 34 do 86 let, med njimi je ena ženska. Skupno so lani zaslužili 444 milijonov dolarjev z najrazličnejšimi dejavnostmi, od nastopov in predavanj do poslovnih podvigov.

Na drugem mestu je nekdanji nogometaš David Beckham, ki je lani zaslužil 65 milijonov dolarjev. Tri leta upokojeni nogometaš ima več večletnih pogodb za oglaševanje, od kitajske nepremičninske agencije do britanske modne znamke Kent & Curwen. Tako je lani na lestvici po zaslužku prehitel golfista Arnolda Palmerja, ki pri 86 letih velja za enega največjih golfistov vseh časov. Čeprav mu v zadnjih letih peša zdravje, njegovo ime še pritegne kupce, tako da je lani zaslužil 40 milijonov dolarjev. Največji del tega je zaslužil s pijačo arnold palmer, mešanico limonade in ledenega čaja. Samo v Aziji ima 500 trgovin s svojim imenom, v katerih prodaja opremo za golf.

Med največjimi upokojenimi zaslužkarji so še košarkarji Junior Bridgemann, Shaquille O’Neal in Earvin Magic Johnson, igralca ameriškega nogometa Jerry Richardson in Michael Strahan, golfisti Jack Nicklaus, Gary Player in Greg Norman ter nogometaš Pele.

Na vrhu je Roger Penske

Edina ženska na seznamu je kitajska teniška igralka Li Na, ki je lani zaslužila 14 milijonov dolarjev in je kljub nenadni upokojitvi pred dvema letoma na Kitajskem še vedno legenda. Tako je ohranila večino pogodb, ki jih je imela kot aktivna športnica, za nameček pa je zaslužila še z nastopi v resničnostnih oddajah. A nasploh najbogatejši upokojeni športnik ni ne košarkar ne nogometaš, temveč dirkač Roger Penske. Upokojil se je že leta 1965, lani je zaslužil 20 milijonov dolarjev, njegovo bogastvo pa ocenjujejo na 1,9 milijarde dolarjev.

Večino premoženja je zaslužil v podjetju Penske Corp, ki ga je ustanovil v šestdesetih letih in se ukvarja s prodajo avtomobilov. Del korporacije je tudi dirkalna ekipa Penske Racing, ki je le enkrat v sedemdesetih letih zmagala na dirki formule 1, a je moštvo doseglo 16 zmag na dirki Indianapolis 500 in trinajst naslovov prvaka v seriji IndyCar. Za nameček je še lastnik smučarskega središča Deer Valley v Utahu, kjer je bil v času OI 2002 v Salt Lake Cityju del smučarskih tekmovanj.