Skoraj do vrha napolnjena tivolska dvorana je proslavila 23. zvezdico za ljubljanski hokej. Olimpija je na odločilnem dvoboju finala proti Jesenicam dobila tekmo živcev z 2:0 in naslov prvaka po letu dni premora glede na prikazano zasluženo vrnila v tivolsko vitrino. Olimpija je pod dvema pravnima subjektoma v samostojni državi osvojila petnajsto krono, v nekdanji Jugoslaviji je bila prvak osemkrat. Jesenice ostajajo pri 33 lovorikah.

Finalna serija po kakovosti ni ponudila presežka, je bila pa vsaj negotova do samega konca, kar je na tribune Tivolija in Podmežakle vrnilo občinstvo. Odločila je šele peta tekma, na kateri sta moštvi igrali previdno in brez večjega tveganja. Več od igre je imela Olimpija, a je s težavo prebijala zgoščeno jeseniško obrambo. Prav veliko prostora za strel ni bilo niti pred ljubljanskim golom, kjer je sinoči še zadnjič branil Olivier Roy. Kanadčan je v celotni seriji prejel le dva gola iz igre, nepremagan je bil kar rekordni 202 minuti zapovrstjo, zato velja za najkoristnejšega hokejista finala.

Tako kot na vsaki tekmi finala je tudi včeraj zmagala ekipa, ki je dosegla prvi zadetek. Olimpijo je v 42. minuti v vodstvo popeljal Jure Sotlar, ki je imel dovolj prostora, da je pred vrati udaril z zunanjim delom palice. Sotlar je bil večino sezone v nemilosti zdaj že nekdanjega trenerja Fabiana Dahlema, šele njegov naslednik Bojan Zajc mu je znova zagotovil svobodo v igri. Po vodstvu Olimpije se je tekma razživela in izrodila. Jeseničanom so tako popustili živci, da so pozabili na športne vrednote, gostujoči navijači pa so izruvali nekaj sedežev in jih pometali na igrišče. Končni izid je z golom v prazno mrežo postavil Gregor Koblar.

Ljubljanski hokejisti so s šampanjcem proslavili državno krono, Jeseničani pa so igrišče kot slabi poraženci zapustili še pred himno, ki je zadonela v čast zmagovalcem. Pri skupinski fotografiji Olimpije je sodeloval tudi župan Zoran Janković, ki ga je kapetan Aleš Mušič prijel pod roko, da mu na ledu ni drselo. »Moj zadetek je bil resda pomemben, a tokrat smo si pokal resnično zaslužili. Finale je bil zelo napet. Jesenice so bile organizirane, precej preglavic nam je povzročala gorenjska trma,« je povedal Jure Sotlar, z dvema goloma in podajama najboljši strelec finala. Danes zjutraj bo tako kot večina jeseniških hokejistov tudi Sotlar odšel v službo. Zaradi slabih razmer v domačem hokeju je med sezono našel zaposlitev v računovodstvu, obenem pa tudi razmišlja, da bi pri 22 letih sklenil športno pot.

Po koncu klubske hokejske sezone se bo pozornost javnosti preselila na reprezentančno raven. Slovenija bo prihodnji konec tedna v Katovicah na Poljskem začela svetovno prvenstvo skupine B. Selektor Nik Zupančič, za katerega bo to prvi resnejši test na slovenski klopi, navkljub številnim poškodbam meri na prvo mesto, ki zagotovo vodi v elitni razred. Risi bodo danes ob 19.30 na Bledu odigrali nov pripravljalni preizkus proti Hrvaški, ki v petek v Zagrebu pričakovano ni bila dorasla slovenski vrsti. Do začetka prvenstva se bodo hokejisti pomerili še proti Japonski in Madžarski.