Zvečer bo na tivolskem ledu padla odločitev o državnem prvaku v hokeju na ledu. Ljubljanski in jeseniški hokejisti bodo prvič po letu 1994 odigrali zadnjo tekmo v seriji, po kateri popravnega izpita ne bo več. Olimpija pod slovensko zastavo lovi svojo petnajsto zvezdico, Jesenice so pred letom dni osvojile deseto.

Kovač odstopil s položaja vodje članske reprezentance

Na tivolskih tribunah se obeta rekorden obisk sezone. Dvorana je bila nazadnje razprodana pred štirimi leti, ko je Olimpija igrala v končnici EBEL, zaključek državnega prvenstva pa že več let ni bil tako negotov kot tokrat. Olimpija je z disciplinirano igro v četrtek zasenčila Jesenice, ki so zapravile prvi zaključni plošček za končno zmago. Ljubljančani še vedno ohranjajo vlogo favorita, a na tako pomembnih tekmah za lovoriko so možnosti sila izenačene. Pod drobnogledom bodo tudi sodniki, ki doslej niso bili na ravni finala, zaradi česar so se pritoževali predvsem v taboru Olimpije. Vedno umirjeni Jože Kovač je v razgretem ozračju Podmežakle izgubil živce in se zapletel v polemiko z generalnim sekretarjem hokejske zveze Dejanom Kontrecem. Kovač je iz načelnih razlogov že odstopil s položaja vodje članske reprezentance, s katero je doživel tudi olimpijski Soči.

Dres Olimpije bo drevi zadnjič oblekel vratar Olivier Roy, saj so iz kluba že sporočili, da ga zaradi finančnih omejitev ne bodo uspeli zadržati. Kanadčan je bil najvidnejši posameznik ljubljanske mučne zime v EBEL, na štirih tekmah finala pa je iz igre prejel le dva zadetka. Nepremagan je že 142 minut, na Jesenicah ga je reševal tudi okvir vrat. »To bo tekma na nož,« napoveduje trener Olimpije Bojan Zajc, ki je v času igralske kariere zbral petnajst naslovov državnega prvaka, kot trener pa je pred dvema letoma osvojil prvo zvezdico.

Zadnja tekma za vidne Jeseničane

Danes bodo zadnjo tekmo v karieri odigrali nekateri bolj prepoznavni gorenjski hokejisti. Slišati je, da o športni upokojitvi menda resno razmišljajo vsaj Anže Terlikar, Aleš Remar, Andrej Židan in Miha Brus, ki so v zadnjem desetletju zaznamovali jeseniško hokejsko zgodovino. Po propadu nekoč slavnega kluba pred štirimi leti in izpadu iz EBEL se je hokejski vzpon jeseniških igralcev zaustavil, večina si je, da bi se izognila eksistenčnim težavam, poiskala službe zunaj ledenih ploskev. Navkljub lanskemu naslovu državnega prvaka je glede prihodnosti jeseniškega hokeja še vedno veliko negotovosti.

Po četrtkovem zasedanju predsednikov vseh klubov iz EBEL še ni uradne odločitve o morebitni širitvi lige, a razpoloženje med funkcionarji kaže na to, da bo v tekmovanju tudi v prihodnji sezoni ostalo sedanjih dvanajst moštev. Predsednik jeseniškega kluba Anže Pogačar je v Salzburgu sicer predstavil projekt gorenjske vrnitve v EBEL, ki bi bil v sedanjih razmerah glede na vse okoliščine verjetno preveč tvegan. Med kandidati za vstop v najmočnejše regijsko tekmovanje je tudi Mac iz Budimpešte, ki se ne more pohvaliti s tolikšno hokejsko tradicijo kot Jesenice.

Popovič prepričeval vrh EBEL

Povsem zanesljivega statusa v EBEL nima niti Olimpija, ki v zadnjih letih ne more več konkurirati bogatejšim in bolj organiziranim klubom v regiji. Predsednik tivolskega kolektiva Marko Popovič je na sestanku v Salzburgu v polurnem govoru predstavil finančne podrobnosti kluba precej bolj transparentno, kot je to vrsto let počel nekdanji alfa in omega Olimpije Matjaž Sekelj.

Popovič je med drugim povedal, da je nekdanje vodstvo že lani porabilo vsa finančna sredstva, ki sta jih osrednja sponzorja namenila za delovanje kluba v tej sezoni. Olimpija je do lige sicer poravnala vse obveznosti, klub pa si je že zagotovil bančno garancijo za nastopanje kluba v EBEL v prihodnji zimi. Pri Olimpiji še vedno ostajajo odprta vprašanja v povezavi s trenerskim in igralskim kadrom za prihodnje, kakor tudi z aktualnimi dolgovi do akterjev ledene ploskve, ki so se v tej sezoni začeli kopičiti že septembra lani.